89 ongevallen met voetgangers op MIVB-net in 2017

© MIVB

Het bovengrondse MIVB-net telt 584 kilometer en dus kruisen voetgangers en bussen of trams elkaar wel eens. Daarbij raakten dit jaar 89 mensen gewond. Zeker in de herfstmaanden, wanneer het vroeger donker is en de weersomstandigheden tot voorzichtigheid nopen, zijn er meer incidenten te betreuren.

Het voorbije jaar zijn twee mensen overleden op het bovengrondse net van de MIVB, zo blijkt uit een nog niet-definitieve jaarbalans van de Brusselse vervoersmaatschappij waar La Dernière Heure over bericht. In totaal vonden 89 ongevallen plaats tussen voetgangers en bussen of trams. Oftewel: een ongeval om de vier dagen waarbij een persoon minstens licht gewond raakt.

In 2017 waren vooral de bussen de boosdoeners, met 52 incidenten waarbij voetgangers betrokken waren. Bij de trams waren dat 37 incidenten. De MIVB sluit niet uit dat dit een toename van het aantal incidenten is, maar wil tot het jaareinde wachten om conclusies te trekken en vergelijkingen te maken.

Gladde sporen

Wel geeft woordvoerder Françoise Ledune aan dat in de herfst en de winter meer incidenten voorkomen dan in de rest van het jaar. "In de herfstmaanden wanneer het heel vroeg donker wordt, herinneren we onze bestuurders eraan hun waakzaamheid te verhogen. Ook omdat het vallen van de bladeren de sporen glad maakt en neerslag de zichtbaarheid doet afnemen."

Al zijn het ook voetgangers zelf die soms onvoorzichtig zijn. Door van achter een groot voertuig of een reeks bomen plots te voorschijn te schieten en de sporen over te steken. De MIVB neemt zich daarom voor nog meer te sensibiliseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?