Start van het proces van de verdachten Nacer Bendrer en Mehdi Nemmouche van de aanslag op het Joods Museum in 2014 Voorzitter Hof van assisen Laurence Massart

Aanslag Joods Museum: Nemmouche levenslang, Bendrer 15 jaar

FDR
© Belga
12/03/2019

Het Brusselse assisenhof heeft Mehdi Nemmouche maandagnacht veroordeeld tot een levenslange celstraf en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van 15 jaar. Nacer Bendrer werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van 5 jaar.

Volgens het hof konden er voor Mehdi Nemmouche geen verzachtende omstandigheden gevonden worden. De man had in de ogen van het hof weliswaar een moeilijke jeugd gehad, die ongetwijfeld had bijgedragen tot zijn eerste stappen op het criminele pad en tot zijn radicalisering, maar dat mocht geen reden vormen voor de feiten die hij gepleegd had. "De aanslag was niet alleen een aanval op de Joodse gemeenschap maar ook op de fundamenten van onze samenleving", klonk het.

Een gevaar voor de Moslimgemeenschap

"De aanslag was niet alleen een aanval op de Joodse gemeenschap maar ook op de fundamenten van onze samenleving", klonk het. "Op onze democratie en onze waarden. Tijdens het hele onderzoek en het proces heeft hij enkel blijk gegeven van misprijzen tegenover het rechtssysteem, en heeft hij geprobeerd zich voor te doen als een slachtoffer van dat systeem, dat zogezegd niet eerlijk zou werken. Zijn houding betekent ook een gevaar voor de moslimgemeenschap."

Bij de strafmaat hield het hof ook rekening met het vreselijke geweld dat gebruikt was om vier mensen koelbloedig te doden, met het duidelijke antisemitische karakter van de aanslag, met de provocerende en manipulerende houding van Nemmouche, die bovendien geen enkel medeleven toonde met zijn slachtoffers en zichzelf op geen enkele manier in vraag stelt.

Nacer Bendrer

Voor Nacer Bendrer golden wel verzachtende omstandigheden, meer bepaald het feit dat hij nooit eerder zware misdrijven had gepleegd en opgegroeid was in een moeilijke wijk in Marseille. Het hof hield er weliswaar ook rekening mee dat hij een belangrijke rol had gespeeld bij een aanslag op de democratische staat en dat hij niet geaarzeld had zware wapens te bezorgen aan een man waarvan hij de radicalisering kende en wist wat die ermee van plan was.

Ook het feit dat hij geen volledige uitleg had gegeven over zijn aandeel en na de feiten nog misdrijven had gepleegd, werd Bendrer aangerekend.

"Maar hij was niet aanwezig bij de aanslag", ging het arrest verder. "Hij is na zijn vrijlating ook niet verdergegaan op het pad van de radicalisering, en heeft empathie en mededogen getoond naar de slachtoffers. Dat bewijst een begin van inzicht in zijn daden en zijn verantwoordelijkheid. Hij is ook omringd door zijn familie en zijn partner, zodat het gevaar op recidive beperkt is."

"Het hof heeft beide gevallen geanalyseerd en geen wraak getoond. Het heeft op een correcte, onafhankelijke manier geoordeeld, zonder angst"

Vincent Lurquin, advocaat van een van de burgerlijke partijen

'Geen automatische justitie'

Dat Mehdi Nemmouche veroordeeld is tot een levenslange celstraf en Nacer Bendrer tot 15 jaar, toont aan dat we niet te maken hebben met een automatische justitie. Dat heeft meester Vincent Lurquin, de advocaat van een van de burgerlijke partijen, maandagochtend gezegd na de uitspraak over de strafmaat.

"Het hof heeft beide gevallen geanalyseerd en geen wraak getoond. Het heeft op een correcte, onafhankelijke manier geoordeeld, zonder angst", aldus Lurquin.

Nabestaanden tevreden maar ...

"Ik ben tevreden over de levenslange straf die Mehdi Nemmouche gekregen heeft. Maar ik stel me wel vragen over de straf van Nacer Bendrer (die 15 jaar cel kreeg, nvdr)". Dat heeft de broer van Alexandre Strens, de 26-jarige medewerker van het Joods Museum die werd doodgeschoten door Mehdi Nemmouche.

"Als je een wapen verkoopt met 232 kogels, dan weet je dat er actie aankomt die geen vreedzaam of humanitair karakter heeft", zo klonk het over Bendrer. "Elke keer als ik naar het justitiepaleis kwam, had ik het idee dat mijn broer, waar hij ook zit, wist dat hij niet alleen was, dat we hem niet vergeten zijn", aldus nog de broer, die zich aansloot bij advocaat-generaal Yves Moreau, die eerder op de dag gezegd had dat er bij assisen alleen maar verliezers zijn.

Nemmouche en Bendrer hebben nu 15 dagen de tijd om in Cassatie te gaan. Al is de kans zeer klein dat Nemmouche die stap zal zetten. Vorige donderdag nadat beiden schuldig waren bevonden voor de aanslag liet meester Courtoy, advocaat van Nemmouche al optekenen dat hij naar alle waarschijnlijkheid niet in cassatie zou gaan tegen de veroordeling. “Cassatie is het wapen van de zwakken”, zei Courtoy.

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, actua, Aanslag Joods Museum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni