Aantal nieuwe besmettingen per dag verdubbelt op week tijd

© BRUZZ
| Mensen wachten op een covid-test (archief)

In de week van 22 tot 28 juli zijn gemiddeld 448,1 mensen per dag besmet geraakt met het coronavirus. Dat blijkt zaterdagmorgen uit de gegevens van Sciensano. Op een week tijd is het aantal bijkomende besmettingen verdubbeld (+104 procent).

De voorbije week werden gemiddeld ook 23,0 mensen per dag met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is in vergelijking met vorige week eveneens een forse stijging, met 89 procent.

Het aantal overlijdens blijft voorlopig stabiel op gemiddeld 2,7 per dag.

In totaal zijn in België al 68.751 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat zijn er 745 meer dan het aantal dat vrijdag werd gemeld.

Er zijn 9.841 mensen overleden aan COVID-19, één meer dan vrijdag was aangegeven.

800.000 besmettingen

Uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt ondertussen dat 800.000 Belgen de voorbije maanden besmet raakten met COVID-19. Dat is twaalf keer hoger dan de officiële cijfers. Dat schrijft De Morgen zaterdag.

De Universiteit Antwerpen voert sinds eind maart analyses uit op duizenden bloedstalen die worden genomen in niet corona-gerelateerde onderzoeken. Daarbij stelt de universiteit vast dat zeker 7 procent van de bevolking geïnfecteerd is geweest. Omgerekend is dat zo'n 782.000 mensen.

"Wellicht is onze analyse een onderschatting", zegt professor epidemiologie Pierre Van Damme in De Morgen. De professor leidde het onderzoek met collega Heidi Theeten en zij spreken van ruim 800.000 besmettingen.

De officiële cijfers spreken van 68.000 bevestigde besmettingen. Het toont volgens de onderzoekers aan hoeveel mensen het virus onbewust dragen. "We missen duidelijk veel besmette cases." "Wij hebben met ons onderzoek globaal en willekeurig gezocht naar antilichamen, maar in Belgische broeihaarden kunnen de cijfers hoger liggen dan de 7 procent die wij ontdekten", zegt Van Damme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?