AfricaMuseum herdenkt moord op Lumumba

© Photonews
| Het Africa Museum in Tervuren

Het museumkoor van het AfricaMuseum zingt donderdag omstreeks 12 uur in de binnengalerij van het museum het lied 'Echo' om de moord te herdenken die op dezelfde dag in 1961 werd uitgevoerd op Patrice Lumumba. Die laatste werd na de onafhankelijkheid van Congo medio 1960 aangesteld als de eerste democratisch verkozen premier van de Republiek Congo.

Lumumba werd op 17 januari 1961 geëxecuteerd door een vuurpeloton onder het bevel van separatistische Katangese autoriteiten. In een mededeling wijst het AfricaMuseum op de conclusies van een parlementaire onderzoekscommissie in ons land naar die feiten. Die stelden "dat verschillende ministers uit de toenmalige regering een morele verantwoordelijkheid dragen voor de omstandigheden die hebben geleid tot de moord op Lumumba".

Het herinneringslied 'Echo' werd speciaal voor het AfricaMuseum gecomponeerd door Marie Daulne (Zap Mama), Fabrizio Cassol (Aka Moon) en Ronny Mosuse en is opgedragen aan overleden Congolezen. Het museum erkent met het lied naar eigen zeggen "het lijden van Congolezen en andere Afrikanen tijdens de koloniale periode". Het werd tijdens het openingsweekend van het museum begin december al meerdere keren opgevoerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?