'AfricaMuseum wetenschappelijk instituut en geen activistische instelling'

© Photonews
| Het Africa Museum in Tervuren opent de deuren op 8 december 2018.

"Het AfricaMumseum is een wetenschappelijke instelling die alle opinies aan bod wil laten komen. Het is niet aan ons om activistische boodschappen te verspreiden". Dat stelt museumdirecteur Guido Gryseels in reactie op de kritiek die een expertengroep in opdracht van de Verenigde Naties (VN) maandag op het museum uitte.

Hoewel het AfricaMuseum in haar nieuwe opstelling een veel kritischer verhaal brengt over ons koloniaal verleden dan voorheen is het daarin volgens de VN-experten niet ver genoeg gegaan, en schiet het museum te kort "om een adequate context en kritische analyse te bieden". De experten vinden ook dat het museum aanstootgevende, racistische beelden moet verwijderen.

De groep vindt meer algemeen dat ons land de stilte over de misdaden tijdens de kolonisatie moet doorbreken en er bijvoorbeeld in het onderwijs meer aandacht aan besteden. Men dringt ook aan op verontschuldigingen voor die fouten. Gryseels is het niet eens met het standpunt van de expertengroep over het museum.

Forum voor debat


"Wij willen in de eerste plaats een forum voor debat zijn en staan daarvoor open. Afgelopen weekend bijvoorbeeld hebben we nog een aantal activistische Afrikaanse groeperingen over de vloer gekregen. De beelden waarvan sprake mogen we niet verwijderen omwille van hun beschermd statuut. Het is ook goed voor het debat dat ze blijven, want op die manier kunnen we het verschil aantonen hoe er vroeger nagedacht werd over het koloniaal verleden en hoe men dat nu doet", aldus Gryseels.

De museumdirecteur gaat wel akkoord met het feit dat ons land onvoldoende doet om de fouten uit het koloniale verleden te erkennen, en deze thematiek meer aanbod moet laten komen in het onderwijs. Of er zoals de experten beweren een oorzakelijk verband is met het racisme waarvan vele Afrikanen in ons land slachtoffer zijn laat Gryseels in het midden. Er is volgens hem wel een link. "Het toegeven van de fouten zou alleszins tot meer begrip leiden en het stereotiepe beeld over deze groep wat doorbreken. We hebben in het verleden te vaak de boodschap van de westerse superioriteit uitgedragen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?