De slaapkamer

Alaa (11): ’Ik doe wat ik wil en niemand heeft daar iets op te zeggen‘

1821_Kamer_Alaa_horizontaal_c_Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele
| Alaa is elf en woont in Anderlecht. Ze heeft twee oudere zussen en wil later graag architect worden. "Ik zal hard en veel moeten werken daarvoor. Maar ik teken wel graag."
© Saskia Vanderstichele
| Alaa is elf en woont in Anderlecht. Ze heeft twee oudere zussen en wil later graag architect worden. "Ik zal hard en veel moeten werken daarvoor. Maar ik teken wel graag."

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze week gaan we langs bij Alaa (11). Ze slaapt met haar zussen Hajar (15) en Rita (17) op de bovenste verdieping van hun huis in Anderlecht. Alaa woont graag in Brussel, al zouden er meer vuilnisbakken mogen komen. “In de straat waar ik woon is er geen enkele.”

Wat vind je leuk aan Anderlecht?
Alles is dichtbij. In de Wayez­straat, iets verderop, kan je alles kopen wat je nodig hebt. Eten, kleren, enzovoort. Ik zou nergens anders willen wonen dan in Anderlecht, maar ik ga soms naar Jette of Vorst omdat mijn nichten en neven daar wonen, of naar Molenbeek om te shoppen.

Stel dat je iets aan Brussel zou veranderen, wat zou dat zijn?
Minder vervuiling op straat. En meer vuilnisbakken. Op sommige plekken zijn er bijna nergens vuilnisbakken. In deze straat zijn er bijvoorbeeld geen.

Waar word je weleens boos om?
School. Ik ga graag naar school, maar ik kan er ook heel boos op worden. Op de meesters, op de juffen en op de andere leerlingen. Ik hou er niet van om dingen te moeten doen die ik niet wil doen. Ik vind dat ik mag doen wat ik wil en dat niemand daar iets op te zeggen heeft.

Wat vind je het leukst aan jezelf?
Mijn humor. Ik kan veel lachen. Mijn zussen hebben ook humor, maar niet zoals ik. Op school lach ik veel met mijn vriendinnen.

Beschouw jij jezelf als Marokkaans, of Belgisch, of beide?
Ik ben half Marokkaans. Mijn papa is Marokkaans en mijn mama ook, maar ik ben Belg. Ik heb de Belgische nationaliteit.

Vind je het fijn dat je ook de Marokkaanse nationaliteit hebt?
Ja. Hier is het beter om te wonen, maar ik vind het niet zo leuk om hier te blijven in de grote vakantie. Dan gaan we beter naar Marokko. Niet voor twee maanden, want dan verveel ik mij daar ook.

Wat wil je graag worden later?
Architect. Dan zal ik hard en veel moeten werken, maar ik teken wel graag.

Jij spreekt Frans én Nederlands.
En ook Arabisch. Met mijn vader spreek ik Arabisch en met mijn zussen spreek ik vooral Frans. Ik spreek alleen Nederlands op school, met mijn vrienden.

Vind je het leuk dat je naar een Nederlandstalige school gaat?
Ja, want leerlingen op Franstalige scholen kennen niet zo goed Nederlands als wij. Bijna iedereen praat Frans, dus we hebben een taal meer dan zij. Ik leer nu ook al een beetje Engels door een spelletje op mijn gsm: Duolingo.

Waar gebruik jij je smartphone nog voor?
Chatten met vriendinnen en familie, films kijken en TikTok. Ik kijk soms films terwijl ik andere dingen doe, zoals koken. Ik had mijn eerste smartphone toen ik zeven was, maar ik vind niet dat ik hem te veel gebruik. Mijn neven en mijn zussen zitten er veel meer op dan ik.

Heb je al ooit iets gedaan waar je echt trots op bent?
(Denkt even na) Nu. Op dit moment, het interview met BRUZZ.
En vorige week ben ik met mijn klas naar het Brussels parlement geweest. We mochten stemmen over verschillende ideeën. Een ervan was over het feit dat de Franstalige scholen twee weken vakantie hebben en wij één week.

Wat denk jij daarover?
Ik vind het beter om één week herfstvakantie te hebben en twee maanden grote vakantie, want in de zomer gaan we op vakantie en in de herfst niet.

Als je huis in brand staat, wat neem je dan mee?
Mijn telefoon. Alles zit daarin. Vooral mijn foto’s zijn belangrijk voor mij.

1821_Kamer_Alaa_2_c_Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele

De Slaapkamer

BRUZZ gaat elke week op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?