Anderlecht sluit shishabars, maar gemeenten nemen geen extra maatregelen

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 12 augustus 2020

De Brusselse burgemeesters reageren positief op de invoering van de algemene mondmaskerplicht in het Brussels Gewest. Toch ondernemen ze voorlopig geen bijkomende actie. In Anderlecht, waar het aantal besmettingen het hoogst oploopt, blijft het voorlopig bij een sluiting van shishabars. "We volgen de cijfers nauwgezet op, maar we moeten de situatie ook nuanceren", zegt burgemeester Fabrice Cumps (PS).

Woensdagochtend werd in Brussel de kaap vijftig nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste 7 dagen overschreden. Enter de algemene mondmaskerplicht op het hele Brusselse grondgebied. Maar het aantal besmettingen verschilt sterk tussen de verschillende deelgemeenten: zo telde Anderlecht de afgelopen zeven dagen gemiddeld maar liefst 85 besmettingen per 100.000 inwoners, terwijl Ukkel er slechts 25 optekende. De invoering van de algemene mondmaskerplicht komt voor elke gemeente dus in een andere fase van de veelbesproken tweede golf.

Anderlechtse shishabars gesloten

Anderlecht is de zwaarst getroffen Brusselse gemeente. Burgemeester Fabrice Cumps (PS) is dan ook blij met de invoering van de algemene mondmaskerplicht. “Wij waren vragende partij: algemene mondmaskerplicht is duidelijker voor de inwoners en bovendien makkelijker voor de preventiedienst en de politie.” Toch treft hij voorlopig geen bijkomende maatregelen. “Uiteraard zijn we ongerust en houden we de cijfers dagelijks en nauwgezet in de gaten, maar we moeten de situatie ook nuanceren: een aantal dagen geleden schommelden de cijfers van onze gemeente nog rond het Brussels gemiddelde. Het tij kan ook weer snel keren."

Bovendien trof Anderlecht vorige week al een aantal maatregelen. Zo moeten shishabars in de gemeente gesloten blijven en is een mondmasker dragen al verplicht in de Wayezstraat, op de markt bij Abattoir en op andere drukbezochte plaatsen. "Op die plaatsen is de politie ook al aanwezig om mensen zonder mondmasker te beboeten. Op andere locaties in de gemeente zal de preventiedienst inwoners er voornamelijk attent op maken dat ook daar het dragen van een mondmasker vanaf nu verplicht is," legt Cumps uit.

Over de verspreiding van de besmettingen binnen zijn gemeente heeft Cumps momenteel nog geen informatie, al verwacht hij deze week nog toegang te krijgen tot die gegevens. In welke Anderlechtse wijken het virus precies het meest circuleert, is voorlopig dus nog onduidelijk.

Mondmasker in Ter Kamerenbos?

Ook Brussel-Stad kent een hogere besmettingsgraad dan gemiddeld: de gemeente telde de afgelopen zeven dagen gemiddeld 65 besmettingen per 100.000 inwoners, in vergelijking met een Brussels gemiddelde van 54 besmettingen. Toch volgen er ook in Brussel-Stad niet meteen bijkomende maatregelen: "We blijven de mondmaskerplicht wel controleren, zoals we dat daarvoor ook al deden," klinkt het bij kabinet Close. Of de gemeente de mondmaskerplicht ook in Ter Kamerenbos zal handhaven, blijft voorlopig onduidelijk. "De meest drukbezochte plaatsen zullen prioriteit krijgen," laat het kabinet wel al weten.

Sint-Joost-ten-Node zet al sinds het begin van de crisis sterk in op het dragen van mondmaskers in de openbare ruimte. "We hebben daar in het begin veel kritiek voor gekregen. We zijn blij dat de rest van het land nu ook het belang van maskers inziet," zegt burgemeester Emir Kir. Sint-Joost telde de afgelopen zeven dagen gemiddeld 58 besmettingen per 100.000 inwoners, maar Kir ziet dat cijfers niet meteen als een reden tot paniek. "We zien een stijging in het aantal besmettingen, maar niet in het aantal zieken. Vanaf het moment dat de ziekenhuisopnames stijgen, zullen we bijkomende maatregelen overwegen."

Geen bezwaar in Ukkel

Nog meer argumenten om geen bijkomende maatregelen te treffen in Elsene. De gemeente telde de afgelopen week gemiddeld 49 besmettingen per 100.000 inwoners en blijft daarmee voorlopig dus net onder de kaap van 50 besmettingen. Elsens burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) benadrukt het belang van respect voor de veiligheidsmaatregelen in de privésfeer: "Veel besmettingen vinden nog steeds plaats in familiale kring of onder vrienden. Het is dus belangrijk om mensen aan te sporen om ook daar de regels te respecteren."

Ukkel is met gemiddeld 25 besmettingen per 100.000 inwoners de gemeente met het laagst aantal besmettingen in het Brussels Gewest. Toch maakt Ukkels Schepen Carine Gol-Lescot (MR) geen bezwaar tegen de algemene mondmaskerplicht: "De situatie kan op elk moment veranderen. Iedereen moet waakzaam blijven en de veiligheidsmaatregelen respecteren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?