jaren80 nols86chameau 300dpi

Anti-racismeorganisatie wil buste Nols weg uit Schaarbeeks gemeentehuis

TD
© BRUZZ
05/09/2017

De Franstalige anti-racisme en -discriminatieorganisatie MRAX wil de buste van Schaarbeeks oud-burgemeester Roger Nols weg. Dat meldt de organisatie in een open brief. "De buste legitimeert zijn onaanvaardbare houding en haatdragend discours", zo klinkt het.

Roger Nols was van 1970 tot 1989 burgemeester van Schaarbeek. De politicus raakte in Vlaanderen vooral bekend - en berucht - omwille van de lokettenkwestie. Hij installeerde aparte loketten voor Franstaligen, Nederlandstaligen en migranten in het Schaarbeekse gemeentehuis.

Racisme en xenofobie
MRAX, een anti-discriminatieorganisatie, herinnert het Schaarbeekse gemeentebestuur niet alleen aan de lokettenkwestie, maar ook aan verschillende racistische en xenofobe incidenten met de oud-burgemeester.

Nols wilde bijvoorbeeld niet langer Marokkanen en Turken inschrijven in de gemeente, zogezegd wegens de openbare orde en netheid. Nols werd in 1983 uit de partij FDF gezet, maar werd later opgevist door de liberale Franstalige partij PRL.

"Schaarbeek moet nu de bladzijde omdraaien van die duistere geschiedenis en symbolisch de buste van die racist verwijderen", klinkt het in de brief. "Er is geen enkele reden om hem te laten pronken in het gemeentehuis. De buste legitimeert zijn onaanvaardbare houding en haatdragend discours."

Ook buste van Mayeur in het vizier
De buste van Nols is niet de enige burgemeestersbuste die omstreden is. Eerder ging er al een petitie rond die de beeldtenis van de oud-burgemeester van Brussel Yvan Mayeur niet in het Brusselse stadhuis wilde, wegens zijn betrokkenheid bij het Samusocial-schandaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, actua, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni