Arnold Karskens: 'Brussel zal ten onder gaan aan naïviteit'

Godfried Roelant
© BRUZZ
10/01/2018

Arnold Karskens.

Dertig jaar geleden leerde oorlogsjournalist Arnold Karskens in Noord-Ierland zijn Belgische vrouw kennen. De Nederlander verhuisde een jaar later naar Brussel, maar een romantisch beeld over onze hoofdstad heeft hij niet.

“Brussel zal ten onder gaan aan naïviteit. Zet dat maar in je kop,” zegt Arnold Karskens als we hem in Watermaal-Bosvoorde ontmoeten voor een gesprek over de gemeente waar hij nu al meer dan twintig jaar woont. De Nederlandse oorlogsjournalist trok de voorbije dertig jaar naar alle mogelijke conflictgebieden en dat leverde hem behalve inzichten in hoe een oorlog werkt ook een uitgesproken mening over de vluchtelingencrisis op.

Arnold_Karskens_Watermaal_Bosvoorde_(c)_Saskia_Vanderstichele.jpg

Arnold Karskens.

“Samen met de niet-Westerse migrant importeert de stad de laatste decennia ook religieuze en culturele chaos. Die mensen komen hier in een cultuur terecht die sterk verschilt van wat ze gewoon zijn. Ze hebben vaak weinig begrip voor onze manier van denken. De aanslagen van 22 maart en de recente rellen in het stadscentrum zijn daar een goed voorbeeld van. Militairen patrouilleren vandaag in Brussel alsof het een oorlogsgebied is. En het ergste moet nog komen, geloof mij. Zie het als een doos van Pandora die zich zal openen en die je nooit meer dicht krijgt.”

Karskens trekt die lijn door naar Watermaal-Bosvoorde. “Dertig jaar geleden leerde ik tijdens de opstanden in Noord-Ierland mijn Belgische vrouw kennen. Een jaar later verhuisde ik van Amsterdam naar Brussel. Eerst huurden we iets in Sint-Joost-ten-Node en vervolgens trokken we naar Bosvoorde, vanwaar mijn vrouw afkomstig is. In die periode ben ik hier meer en meer hoofddoekjes gaan zien. Daar ben ik resoluut tegen, het is een inperking van de persoonlijke vrijheid. Sorry dat ik zo hard ben, maar ik zou heel laf zijn mocht ik mijn bek houden. Het zal mij waarschijnlijk niet veel sympathie bezorgen, maar goed, I am not in the business to be liked.”

“Je moet hier in het voorjaar op een zondagochtend eens naar de markt gaan. De bloeiende kerselaars hangen dan over de kraampjes, waar je kan genieten van zeevruchten en witte wijn als aperitief. Mooier kan het leven echt niet zijn."

Arnold Karskens, oorlogsjournalist en inwoner Watermaal-Bosvoorde

Toch wil de 63-jarige Nederlander lang niet weg uit de groene gemeente. “Je moet hier in het voorjaar op een zondagochtend eens naar de markt gaan. De bloeiende kerselaars hangen dan over de kraampjes, waar je kan genieten van zeevruchten en witte wijn als aperitief. Ik zweer het je, mooier kan het leven echt niet zijn. Er hangt daar een gevoel van samenhorigheid dat je bijna nergens anders in Brussel vindt. Als ik het toekomstige bestuur een goede raad mag geven, dan is het wel om die te behouden en te versterken. We moeten trots zijn op de solidariteit die voortkomt uit een westerse humanitaire traditie. In de toekomst zal die onder druk komen te staan en dan is het belangrijk dat de ratio in onze maatschappij primeert boven de lafheid die vandaag leidt tot een stilzwijgen.”

De Ronde: Watermaal-Bosvoorde

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente WATERMAAL-BOSVOORDE.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , actua , De Ronde: Watermaal-Bosvoorde

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni