Asielzoekers Paleizenstraat moeten gekraakt gebouw voor 19 december verlaten

JB
30/11/2022

Voor 19 december moeten de 800 asielzoekers die in een gekraakt gebouw in Schaarbeek verblijven andere oorden opzoeken. Door het tekort aan opvangplaatsen lijkt een terugkeer naar de straat voor velen de enige optie.

“Verontwaardigd.” Zo vat advocate Marie Doutrepont de reactie van de asielzoekers op hun nakende uitzetting uit de Paleizenstraat 48 samen. Meester Doutrepont verdedigt verschillende asielzoekers die er leven.

Nagenoeg alle asielzoekers die in het voormalige overheidsgebouw verblijven, hebben nochtans recht op bed, bad en brood. Maar door het tekort aan opvangplaatsen en de moeilijke leefomstandigheden op straat, namen honderden mensen de voorbije weken hun intrek in het gekraakte pand, waar de toiletten en douches waar 800 asielzoekers gebruik van kunnen maken op één hand te tellen zijn.

“Deze mensen leven eigenlijk op straat, maar dan met een dak boven hun hoofd. Meer is het niet”, zei Doutrepont daar eerder over.

Vorige week riep Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (DéFI) staatssecretaris voor Asiel en Migratie (CD&V) op tot actie. “Het gaat om een vluchtelingenkamp waarvan de omvang ons doet herinneren aan situaties in het Maximiliaanpark tijdens de vluchtelingencrisis van 2015.”

Noodopvangcentrum Oekraïners

Net nadat de eerste asielzoekers eind oktober toestroomden achter de poorten van Paleizenstraat 48 in de Noordwijk, vlak naast een campus van LUCA School of Arts, kwam er verzet vanuit het Brussels Gewest.

De Brusselse overheid liet namelijk werkzaamheden uitvoeren in het gebouw met het oog op een toekomstig opvangcentrum voor vluchtelingen uit Oekraïne. Door de bezetting moesten die werken gestaakt worden.

Daarom zette de eigenaar van het gebouw begin november gerechtelijke stappen om de asielzoekers uit het pand te verdrijven. Zijn demarches lijken te gaan slagen. Maandag betekende de rechter een vonnis dat bepaalt dat iedereen die momenteel in het pand verblijft er voor 19 december uit moet vertrekken.

“Meteen daarop hebben de bewoners actie gevoerd”, licht Doutrepont toe. “Ze hebben de uitspraken van de arbeidsrechtbank die de Belgische staat veroordelen om hen een opvangplaats te geven, naast het op de deur geplakte vonnis gehangen.”

Begrafenis

Donderdag vindt er nog een actie plaats aan het kabinet van de minister van Justitie, Vincent van Quickenborne (Open Vld). “Advocaten, de stadhouder van de balie van Brussel, ngo’s en vertegenwoordigers van de L’Association Syndicale des Magistrats zullen er de rechtstaat begraven”, aldus Doutrepont.

De Belgische staat werd intussen al ruim 7000 keer veroordeeld omdat het niet kan voorzien in bed, bad en brood voor asielzoekers die daar recht op hebben.

Asielzoekers in gebouw in Paleizenstraat.

| Een aantal asielzoekers in de Paleizenstraat eind oktober, toen de bezetting op gang kwam.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni