Autoloze zondag: de aanraders

© groenlicht.be

De week van de mobiliteit start meteen met het hoogtepunt: autoloze zondag. De zwakke weggebruiker is dan voor één dag weer koning, en de anders zo drukke straten en pleinen zijn dat voor één keer niet. Een dag met heel wat hoogtepunten: een overzicht.

Wie er vorige jaren bij was herinnert zich misschien wel nog de befaamde tunnelparty. In de Naamsepoorttunnel waren er traditioneel geen auto’s te bespeuren, maar wisselden DJ’s elkaar af. Tienduizend mensen kwamen er toen op af, maar de tunnelsaga van de afgelopen maanden gooit roet in het eten. Toch komt er ook zondag een party, deze keer op het Poelaertplein. Feesters vinden trouwens ook hun gading in de Steenstraat in het centrum van Brussel, voor Global Street Sounds en op Car-Free Merlo waar ook heel wat BRUZZ dj’s draaien.

Kidz on Wheelz
Wie van de autoloze zondag gebruik wil maken om de kinderen mee naar buiten te nemen, wordt aan het Saincteletteplein verwacht. Kinderen en jongeren tussen vijf en veertien kunnen er een fietsparcours afleggen, en voor de jongsten is er ook animatie voorzien.

Wie zijn fietsbehendigheid wil testen moet dan weer op het Muntplein zijn. Daar staan de instructeurs van Bike Circus klaar met slowbikes, gekke fietsen en pumptracks. Verwacht u aan een parcours vol heuvels, bulten en bochten.

Markt
Op het Paleizenplein en in het Warandepark kan u zoals vorige jaren naar een markt rond duurzaamheid, beter bekend als Landelijk Brussel. Daar draait het zondag niet alleen rond mobiliteit, maar kan je ook lokale producten en gerechten proeven.

Wandelingen
Voor de liefhebbers zijn er ook heel wat geleide wandelingen georganiseerd. Zo is er een wandeling langs art deco en art nouveau architectuur, langs de Zenne of in de buurt rond het Koningsplein. Voor info en inschrijvingen moet je hier zijn.

Gemeenten
Brusselaars die graag iets in hun eigen gemeente willen doen op autoloze zondag, blijven ook niet op hun honger zitten. Heel wat gemeenten hebben voor de gelegenheid hun eigen “dorp”. In Etterbeek kan je barbecueën, in Sint-Joost maak je kennis met de segway, Oudergem organiseert een grote picknick en Jette heeft voor de gelegenheid een kleine voetgangerszone rond het Pannenhuisplein. Alle info daarover vindt u op de website van uw gemeente.

Wie graag een aandenken heeft aan deze editie van de autoloze zondag, kan een foto laten maken aan de Bruzz-bus op het Muntplein.

Meer info op www.mobilmix.brussels

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
 • De jachthaven van Brussel: van de stad naar de oceaan
 • Welkom in Broksele, zusterstad van Brussel
 • Big City: Was Hoog-Vorst ooit een kasteelwijk?
 • Op twee wielen door de achtertuin van Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • Directie verlaat Joods Museum: 'Antisemitisme fors toegenomen'
 • Le virus n'a pas arrêté le street art
 • Filosoof Bleri Lleshi: 'Wie geen strijd voert, zal niets veranderen'
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement