Beleef de wereld van een dakloze in nieuw bordspel

© RV

Veel mensen hebben er geen idee van hoe het is om te leven op straat, en om daar iets aan te doen komt de vzw Doucheflux met een wel heel ludiek idee. De vzw die Brusselse daklozen ondersteunt brengt een bordspel op de markt, waarbij het de bedoeling is dat spelers niet alleen werk vinden, maar ook een plek om te slapen.

“De speler die de moraal hoog houdt en uiteindelijk ook van de straat weg geraakt, wint het spel”, zegt directeur Laurent d’Ursel.

Dat het leven op straat hard kan zijn, dat wil Doucheflux duidelijk maken aan de hand van het bordspel “Outside!”, dat eruit ziet als een klassiek spel met dobbelstenen en kaarten. “Veel mensen hebben er geen benul van hoe het dagelijks leven van daklozen eruit ziet”, zegt d’Ursel. “Integendeel, er zijn veel clichés die niet altijd kloppen. Daklozen hebben het er zelf ook heel moeilijk mee om alles te verliezen. Ze zoeken een plek om te slapen, ze zoeken werk en geld, moeten hun papieren in orde brengen. En daarnaast worden ze ook vaak bestolen op straat.”

Sociaal contact
Al die aspecten komen voor in het spel. De bedoeling is om het op een aantal fronten goed te doen, op vlak van energie, moraal en geld kan je als speler punten verzamelen. Wie denkt dat het spel erop zit als hij een huis vindt, komt bedrogen uit. “Het zit ingewikkelder in elkaar dan dat, voor een dakloze. Als ze al, na veel moeite, opnieuw een dak boven het hoofd hebben, verliezen ze het sociaal contact dat ze op straat wel hadden. Als speler verlies je dus ook punten, in dat geval.” Zo zou de speler een beter beeld kunnen krijgen van de moeilijkheden waar daklozen dagelijks, en voor lange tijd, mee kampen.

Brussels Games Festival
Het idee om het spel te ontwikkelen dateert van vorig jaar en er wordt nog tot op vandaag hard aan gewerkt. Doucheflux werkt daarvoor samen met spelontwikkelaars die ervaring hebben bij het bedenken en maken van een bordspel. Dat Doucheflux het ernstig neemt, mag wel duidelijk zijn. “Als Outside! klaar is over een goed half jaar, dan willen we het uitbrengen in drie talen.”

Wie nieuwsgierig is, krijgt een preview van het bordspel op het Brussels Games Festival. Op 27 en 28 augustus gaat het festival voor een vierde keer door in het Jubelpark.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?