|

België maakt het vreemdelingen steeds moeilijker

Ebe Daems
© BRUZZ
13/12/2017

Vreemdelingen krijgen het in België steeds moeilijker, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport waarin federaal migratiecentrum Myria een stand van zaken opmaakt van de situatie van vreemdelingen in België.

Een voorbeeld uit het Brusselse: een erkende vluchteling uit Irak stelt zijn diploma industrieel ingenieur gelijk met een Belgisch diploma, maar vindt omwille van zijn beperkte talenkennis en werkervaring geen werk naar diploma. Na een aantal maanden te werken met een artikel 60-contract - dat is een tewerkstelling via het OCMW - stelt zijn consulent bij Actiris voor dat hij opnieuw zou gaan studeren.

De man schrijft zich vorig academiejaar in voor een tweejarige opleiding burgerlijk ingenieur aan de VUB. Hij verwacht geen problemen aangezien het een voorstel van Actiris is, maar tijdens zijn studies, krijgt hij slecht nieuws: hij blijkt van de RVA geen vrijstelling te krijgen om te studeren. Hierop vraagt de Hulpkas dat hij zijn uitkeringen terugbetaalt, want hij had de vrijstelling op voorhand moeten aanvragen en komt niet in aanmerking omdat hij al een Bachelordiploma heeft.

Een leefloon bij het OCMW wordt hem meermaals geweigerd, ook nadat hij slaagt voor zijn eerste jaar. Volgens het OCMW heeft de man ‘zich vrijwillig middelen ontzegd door ervoor te kiezen opnieuw te gaan studeren’. Nochtans studeert de man voor een knelpuntberoep.

Vicieuze cirkel

Volgens Myria hangen studerende vluchtelingen van de willekeur van instanties als het OCMW en de RVA af. Maar dat is slechts een van de vele obstakels die het vreemdelingen moeilijk maken zich te integreren, terwijl er tegelijk zo op hun integratie gehamerd wordt. Vreemdelingen met beperkt verblijfsrecht kunnen op basis van hun bewijs van integratie hun verblijf verlengen. Een mogelijk bewijs is het hebben van een job of het kennen van de taal, maar vreemdelingen met een beperkt verblijf krijgen moeilijker een job en taalcursussen zitten overvol. Zo komen ze dus in een vicieuze cirkel terecht.

Daarnaast wijst Myria op het groeiende armoederisico bij vreemdelingen. Naast de federale vreemdelingenretributie krijgen ook de gemeenten nu de mogelijkheid een retributie te vragen voor het afleveren of verlengen van een verblijfskaart. Bovendien worden vreemdelingen sinds begin dit jaar uitgesloten van belastingkrediet. Een regeling die bepaalt dat gezinnen zonder inkomen geen belasting betalen.

Reken daarbij nog eens de kosten voor visums, vertalingen van officiële documenten en in sommige gevallen DNA-testen om de afstammingsband met kinderen te bewijzen, en vreemdelingen krijgen al snel een hoge rekening gepresenteerd.

Ook de wet voor de erkenning van een buitenechtelijk kind wordt ten laatste in april 2018 strenger. Kinderen van een Belgische vader en een buitenlandse moeder hebben die erkenning nodig om geldige verblijfsdocumenten te krijgen. Bij weigering kan geen specifiek beroep aangetekend worden met als gevolg dat kinderen mogelijk jaren moeten wachten op hun verblijfsrecht en sociale rechten, waaronder het recht op niet dringende medische zorg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, actua, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni