'België sluit mensen te snel op in gesloten centra'

© Ivan Put

België investeert te weinig in de alternatieven voor opsluiting van migranten die ons land moeten verlaten. Afgewezen asielzoekers en irreguliere migranten worden daardoor al te snel vastgezet in een gesloten centrum. Dat stelt het federaal migratiecentrum Myria in een nieuw rapport, zo schrijft de krant De Standaard donderdag.

"Rechters hebben meermaals geoordeeld dat een opsluiting onwettig was, omdat de administratie geen alternatieven had overwogen," zegt Myria-woordvoerder Tom Kenis in De Standaard. "Studies benadrukken dan weer waarom die zo nodig zijn: de hoge kosten van opsluiting, de nadelige gevolgen voor de gezondheid en de negatieve impact op toekomstige integratie."

Er zijn nochtans andere mogelijkheden voorhanden, maar alleen voor gezinnen met minderjarige kinderen. Zij kunnen onder welbepaalde voorwaarden in hun eigen woning verblijven, nadat ze een overeenkomst hebben getekend die de voorwaarden en sancties bij niet-naleving vastlegt. Myria vraagt om die alternatieven niet te beperken tot gezinnen.

"Er kunnen ook nog andere alternatieven voor opsluiting ontwikkeld worden, zoals het zich regelmatig aanmelden bij de overheid of het afgeven van identiteitsdocumenten," aldus het migratiecentrum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?