Beloftevolle artiesten en Brussels dialect op Stoemp!

Het programma van Stoemp!, de reeks gratis caféconcerten die elk voor- en najaar terugkeert, is bekend. Enkele bijzonderheden dit najaar: Brusselse bands treden op in het Brusselse dialect, en voor het eerst trekt Stoemp! naar Antwerpen.

"Dit jaar opent het Nationaal Orkest van België, dat meestal in Bozar optreedt, in Het Goudblommeke in Papier het seizoen. Ze zullen samen met indiepopband Ides Moon een unieke kruisbestuiving vormen tussen twee verschillende genres," zegt Art Philippeth van Poppunt. "Dat is waar we voor staan: buitengewone concerten op authentieke, Brusselse locaties."

Brussels dialect
Tijdens de Stoemp! Deluxe Night in samenwerking met het project BrusselsTUUB spelen verschillende bands hun in het Brusselse dialect gemaakte nummers. Be.brusseleir, een organisatie die het Brusselse dialect promoot, benaderde de bands vorig jaar om een album op te nemen. Zes van hen laten tijdens het Stoemp!-concert in het RITS-café voor het eerst het resultaat hiervan horen. Zo speelt het zevenkoppige ensemble Shaman Festival uit de losse pols ska, punk en gipsy. Ook Tommy Green & The Blues Machine spelen hun Brusselse liedje, in een stijl die door chicagoblues en swing is geïnspireerd. 


Beloftevolle artiesten
Stoemp! werkt dit jaar opnieuw samen met het festival Brussel Brost. De line-up belooft een aangename mix van bekende en minder bekende muzikanten, waarvan er een aantal uit Brussel komen, zoals Stikstof, Mensch, erger je niet! of Jacle Bow, een band die we na zijn residentie in Ancienne Belgique ook tot de Brusselse gevestigde orde mogen rekenen. “Allemaal artiesten waar we in geloven. Daarnaast hebben we ook buiten Brussel gekeken. We programmeerden caféconcerten van bijvoorbeeld BeraadGeslagen, het nieuwste project van STUFF. -drummer Lander Gyselinck en Stadt-zanger Fulco Ottervanger. Veelbelovende muzikanten,” zegt Philippeth. “Ook Krankland, met de gitarist van Little Trouble Kids, is zeker niet te missen.” 

Stoemp! in Antwerpen
Dit jaar is Stoemp! tot buiten Brussel te horen: de Zuid-Afrikaanse Brusselaar Stefan Dixon zakt af naar het Antwerpse Cafee Cabron, voor een concert dat tot stand kwam in samenwerking met muziekcentrum Trix. 

Bekijk het volledige programma op stoemplive.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Offscreen: cultfilmfestival reist door de tijd
  • Afropolitan: la monde inspirée par l'Afrique
  • Cabane: home is where the heart sings
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement