Beruchte Elsense bar El Café sluit de deuren na overname

El Café en Waff, cafés in de uitgaansbuurt bij de begraafplaats van Elsene, waar een barman vrouwelijke bezoekers zou gedrogeerd en verkracht hebben. El Café en Waff, cafés in de uitgaansbuurt bij de begraafplaats van Elsene, waar een barman vrouwelijke bezoekers zou gedrogeerd en verkracht hebben.
© Peter Dhondt-BRUZZ
| El Café en Waff, cafés in de uitgaansbuurt bij de begraafplaats van Elsene, waar een barman vrouwelijke bezoekers zou gedrogeerd en verkracht hebben.
© Peter Dhondt-BRUZZ
| El Café en Waff, cafés in de uitgaansbuurt bij de begraafplaats van Elsene, waar een barman vrouwelijke bezoekers zou gedrogeerd en verkracht hebben.

De beruchte bar El Café wordt opgedoekt nu het etablissement in de Elsense universiteitsbuurt overgenomen is door de Brusselse horecaspeler LO Group. El Café kwam eind 2021 in het oog van de #balancetonbar-storm terecht: een barman werd beschuldigd van seksueel geweld en een buitenwipper werd veroordeeld voor verkrachting.

De veelbesproken bar aan de begraafplaats van Elsene heeft haar laatste adem uitgeblazen. El Café ontketende in 2021 de ‘Balance ton Bar’-beweging, een stroom getuigenissen van onveiligheid in het Brusselse nachtleven.

Aanleiding waren verschillende aantijgingen tegen een barman die aan de slag was in het café en in de nabijgelegen bar Le Waff, een café met dezelfde eigenaar. Die zou jonge vrouwen gedrogeerd en verkracht hebben. Het Brussels parket onderzoekt mogelijk seksueel misbruik in beide cafés al enige tijd. Het is nog niet duidelijk of het onderzoek focust op één of meerdere barmannen die aan het werk waren in beide cafés.

Een buitenwipper die de deuren van El Café bewaakte, werd eerder dit jaar al veroordeeld tot vijftig maanden cel. Hij had in maart 2019 een 20-jarige vrouw in de toiletten van het café gedwongen tot orale seks.

‘Overwinning’

Franstalige media berichten intussen dat El Café overgenomen is door LO Group (Les Organisateurs), maar dat de deuren van de beruchte bar gesloten zullen worden.

De nieuwe eigenaars leggen uit dat ze een nieuw feestconcept uit de grond willen stampen in het pand.

“We willen onze tijd nemen om na te denken over de best mogelijke invulling voor dit ideaal gelegen etablissement. We beschouwen het als een overwinning om de bladzijde te kunnen omdraaien”, klinkt het aan La Dernière Heure. Les Organisateurs kocht onlangs ook Café Bastoche op, dat iets verderop ligt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?