Besmeurde gedenkplaat Lumumba wordt eerstdaags gepoetst

© Heleen Debeuckelaere
Updated: 14-06-2019 - 12:42

Sinds vorig jaar staat er een herdenkingsplaat voor de eerste Congolese premier Patrice Lumumba aan de ingang van de Naamsepoort in Brussel, waar ook het plein werd herdoopt naar het Lumumbaplein. Enkele weken geleden is het besmeurd met grafitti door onbekenden. "Het is niet voldoende om een herdenkingsplaat te plaatsen. Het moet ook gewaardeerd worden en dat doe je door ze te onderhouden."

Veel voorbijgangers ergeren zich aan het feit dat de gedenkplaat nog altijd niet opgekuist is. Onder hen ook mensen van de Belgisch-Congolese gemeenschap.

"We begrijpen niet waarom het zo lang duurt om een grafittitag te verwijderen. Ik heb de indruk dat de stad pas in actie gaat schieten als er voldoende klachten binnenkomen", zegt Mireille Tsheusi Robert, Belgisch-Congolese activiste en verantwoordelijke van organisatie BAMKO.

"Dit toont aan dat er weinig respect is voor onze koloniale geschiedenis. Het is niet voldoende om een herdenkingsplaat te plaatsen. Het moet ook gewaardeerd worden en dat doe je door ze te onderhouden", klinkt het nog.

Stad zoekt oplossing

Na weken aanmodderen heeft de stad een oplossing gevonden. "We hebben een kuisploeg aangesteld," zegt Jens Popelier, woordvoerder van Ans Persoons, schepen van Openbare Ruimten. "De gedenkplaat zou eerstdaags opnieuw graffitivrij moeten zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?