Betogers geven Francken 'bevel om regering te verlaten'

© Jeunes Anticapitalistes
| Volgens de meer dan 200 betogers is Theo Francken zijn functie onwaardig, en moet hij ontslag nemen.

Meer dan 200 mensen zijn zaterdagmiddag samengekomen aan het Centraal Station in Brussel om staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een 'bevel om de regering te verlaten' te geven. Volgens hen moet de staatssecretaris ontslag nemen uit zijn functie. "Hij is zijn post onwaardig," klinkt het.

De betoging komt er nadat woensdag nog enkele sympathisanten van de N-VA-politicus opriepen tot een spontane steunbetoging. Daarvoor daagde uiteindelijk slechts een tiental personen op. "Zoals jullie zien, zijn wij met heel wat meer", klonk het vandaag bij de actievoerders tegen Francken. "Deze staatssecretaris moet opstappen, hij is zijn post onwaardig."

'Elk privébedrijf had Francken al aan de deur gezet'

Francken ligt al ruim een week onder vuur, na getuigenissen van uitgewezen Soedanezen die bij aankomst in eigen land gefolterd werden. Bovendien bleek de staatssecretaris vorige week in het parlement niet de waarheid te hebben verteld over de uitwijzingen naar Soedan. Volgens Francken stonden er geen uitwijzingen meer gepland, maar dat bleek uiteindelijk toch het geval.

"Theo Francken is zoals een paard met twee gebroken benen dat nog steeds denkt dat het de wedstrijd kan uitlopen", zegt Serge van de Coordination des Sans-Papiers, initiatiefnemer voor de betoging. "Hij heeft de regering en het parlement voorgelogen. In elk privé-bedrijf was hij al lang aan de deur gezet.”

(Lees verder onder de foto.)

theo francken steun
© Bruzz
| Een betoging voor Franckens beleid op woensdag lokte nog een tiental sympathisanten.

De betogers nemen echter niet alleen de recente incidenten op de korrel, maar ook de ruimere asielpolitiek van de staatssecretaris. "Dit is een politiek die een rechtsstaat, een democratie in het hart van Europa onwaardig is", zegt Alexis Deswaef, voorzitter van de Ligue des Droits de l'Homme, de Franstalige Mensenrechtenliga.

900

Op Facebook hadden meer dan 900 personen zich op aanwezig gezet voor de betoging. Daar daagde uiteindelijk dus maar een kwart van op. De actie van vandaag is een opwarmer voor een grotere betoging tegen Francken. Die staat gepland op 13 januari.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?