Beyza Özçiftci maakt als enige Brusselse kans om Miss België te worden

AB
09/02/2023
Beyza Ozciftci maakt als enige Brusselse kans om Miss België te worden
© Bjorn Van Ryckeghem | Beyza Özçiftci maakt als enige Brusselse kans om Miss België te worden.

Beyza Ozciftci uit Schaarbeek is de enige Brusselse deelnemer die aankomende zaterdag in de finale staat van de Miss België-verkiezing. "Toen ik voor de eerste keer Miss België op televisie zag, dacht ik: zo wil ik ook worden.”

Het is aan Beyza Ozciftci om de eer van Brussel hoog te houden. Als enige Brusselse maakt ze aankomende zaterdag kans om de titel Miss België te winnen. Dat zal nog niet gemakkelijk worden, want ze moet het opnemen tegen 31 andere kanshebbers uit Wallonië en Vlaanderen.

De 22-jarige Ozciftci, die voor de wedstrijd werd opgegeven door haar zus, werkt als schoonheidsspecialiste in Schaarbeek. Ze is er trots op dat ze als enige Brusselse zo ver is gekomen in de wedstrijd, zegt ze. “De stad zit in mijn hart. Sinds ik negen jaar oud was, droom ik er al van om Miss Belgium te worden.”

Haar deelname aan de schoonheidswedstrijd is niet evident. Ozciftci was als jong meisje onzeker, zegt ze zelf. “Ik was nogal groot en dik, en werd gepest door andere kinderen. Ik had daarom weinig vrienden. Dat was een moeilijke tijd.” Toen ze op televisie Miss Belgium zag, maakte dat haar hoopvol. “Ik zag een zelfverzekerde, mooie vrouw en dacht: zo wil ik ook worden.”

Nu wil Ozciftci op haar beurt een voorbeeld zijn voor andere kinderen die het moeilijk hebben of gepest worden. Ze wil een boodschap van positiviteit verspreiden. “Ik wil laten zien dat je verleden niet je toekomst bepaalt. Ik ben nu niet meer onzeker, maar een sterke vrouw. Ik wil winnen voor alle kinderen.”

Schoonheid en intelligentie

Volgens de organisatie is het toeval dat er dit jaar maar één kandidate uit Brussel de finale heeft gehaald. “Bij de selectie wordt niet gekeken naar de plaats waar iemand vandaan komt”, zegt sales- en marketingmanager Guy D'hooghe. “Het is ook wel eens voorgekomen dat er zeven kandidaten uit Luik in de finale stonden.”

Per provincie in België worden er twintig kandidaten geselecteerd. Vervolgens komt er uit die selectie een groep finalisten. Bij het selecteren van de finalisten wordt er onder meer gelet op inzet, schoonheid en intelligentie, zegt D'hooghe. En de miss in spe moet een Belgisch paspoort hebben. “Dat was niet bij alle potentiële kandidaten uit Brussel het geval.”

De afgelopen jaren waren het enkel kandidaten uit Vlaanderen die de titel Miss België wonnen. De laatste keer dat een Waalse won was in 2013 de Luikse Noémie Happart. Het jaar daarvoor won er voor het laatst iemand uit Brussel, Laura Beyne. De hoogtijdagen voor Brusselse winnaressen waren midden jaren 70. Toen werd Miss Belgium vier keer achter gewonnen door een Brusselse.

Beyza Ozciftci maakt als enige Brusselse kans om Miss België te worden
© Bjorn Van Ryckeghem | “Bij de selectie wordt niet gekeken naar de plaats waar iemand vandaan komt”, zegt sales- en marketingmanager Guy D'hooghe. “Het is ook wel eens voorgekomen dat er zeven kandidaten uit Luik in de finale stonden.”

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie