Bijna 300 boetes voor lockdownfeestjes in politiezone Zuid in 2021

© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ
| De politiezone Zuid ziet een duidelijke stijging van het aantal coronafeestjes.

De politiezone Zuid ziet een duidelijke stijging van het aantal lockdownfeestjes. In de eerste drie maanden van dit jaar deelde de politiezone maar liefst 762 coronaboetes uit, waarvan 276 voor lockdownfeestjes. Dat weegt ook zwaar op het onderbemande politiekorps.

Sinds het uitbreken van de pandemie deelde de politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) 6.282 boetes uit voor het niet naleven van de maatregelen. Vooral het aantal opgerolde lockdownfeestjes dit jaar valt op. In Anderlecht was in 2020 32,6% van de boetes bedoeld voor feestjes, in 2021 is dat gestegen naar 42,02%.

Het groeiende aantal lockdownfeestjes weegt zwaar op de moraal van de politieagenten. “We stellen vast dat de agenten na een jaar controles uitgeput zijn, en dat terwijl we midden in een derde golf zitten,” zegt politieraadslid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) tegen La Capitale. Volgens hem worden zelfs de meest simpele regels steeds minder gerespecteerd. “De MR vraagt de gemeentes om hun politiekorpsen te ondersteunen, aangezien die te lijden hebben onder deze langdurige en ingewikkelde crisis.”

Te weinig agenten

Een van de problemen waarmee de politiezone kampt is een personeelstekort. De burgemeesters van de drie gemeentes pleiten daarom voor versterking. Ze verwijzen daarbij naar de KUL-norm. Die bepaalt hoeveel agenten gefinancierd moeten worden in een bepaalde zone. Volgens burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) is die norm inmiddels achterhaald. “In Anderlecht hebben we inmiddels 25.000 meer inwoners dan toen deze norm werd gemaakt.”

Afgelopen zomer nog kreeg het politiekorps een versterking van een dertigtal agenten, na een reeks confrontaties tussen de politie en inwoners van de wijk Kuregem. “We hebben in de zomer inderdaad versterking gehad om de veiligheid te handhaven, maar inmiddels zijn die extra agenten weer ergens anders geplaatst,” zegt Cumps.

Volgens politieraadslid Sofia Bennani (cdH) is dit een ernstig probleem. “Voormalig minister De Crem beloofde versterking, en die belofte moet nagekomen worden. Het is onmogelijk om goed lokaal beleid te voeren als er personeel ontbreekt. De versterking bij grote evenementen biedt maar weinig ondersteuning bij zaken als het aanknopen van sociale banden met de bevolking.” Bennani vraagt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om de zone te voorzien van de nodige budgetten om nieuwe agenten te werven. Momenteel kampen de politiezones in Brussel met een tekort van 3.000 agenten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?