Bijna duizend betogers protesteren tegen Russische inval: 'Poetin in portefeuille raken'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 24 februari 2022
Updated: 25-02-2022 - 06:30

Bijna duizend mensen verzamelden vanavond in de Regentlaan uit protest tegen de Russische inval in Oekraïne. Dat blijkt uit een telling van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene waarover Belga donderdagavond bericht. Ze kwamen samen aan de Permanente Vertegenwoordiging van Rusland bij de EU.

"Poetin, hoer! Poetin, terrorist!" Honderden mensen komen donderdagavond samen op de Kleine Ring ter hoogte van Kunst-Wet, met zicht op de Permanente Vertegenwoordiging van Rusland bij de EU. Eerder op de dag werd diens ambassadeur op het matje geroepen door de EU. Daarna was het aan de burgers om hun woede te tonen. Rond 18.30 uur telde de politie minstens 500 mensen, genoeg volk om ervoor te zorgen dat fietsers niet meer door konden rijden op het fietspad.

"Wat er gebeurt in mijn land is vreselijk. Alle aandacht moet hier naartoe gaan, want we kunnen alle hulp gebruiken", zegt Igor, een Oekraïner die in Brussel woont. Dat Russische troepen Oekraïne afgelopen nacht zijn binnen gevallen heeft Igor niet verrast. "Dat moest er ooit van komen. We zijn nu dag en nacht bezig met de oorlog, want we hebben allemaal wel familie daar."

Zijn vriendin toont een foto op haar gsm van een raket die op een veld beland is. "Dat was een uur geleden, op een kilometer van het huis van mijn ouders die niet ver van Kiev wonen. Iedereen is ongerust. Ik probeer om het halfuur contact met hen te hebben", gaat Igor verder.

'Poetin in zijn portefeuille raken'

Intussen somt een betoger enkele eisen op terwijl ze door een megafoon roept. "We willen alle mogelijke sancties zien. Poetin moet in zijn portefeuille geraakt worden", klinkt het. "Er moeten zoveel mogelijk wapens naar de Oekraïners gaan."

Het zijn overigens niet alleen Oekraïners die protesteren. Er komen ook enkele solidaire Belgen opdagen, naast Georgiërs, Wit-Russen, Polen en Russen. "Ik ben Russisch, maar steun de president helemaal niet. Hij is het noorden kwijt, hij is gek geworden", zegt een jongedame. "Veel Russen in mijn omgeving denken hetzelfde over hem. We maken ons zorgen over de levens van de Oekraïners, maar ook over die van de Russen."

Derde protest vandaag

Eerder vandaag organiseerde het collectief Ukrainians in Belgium een actie voor de Russische ambassade aan de De Frélaan in Ukkel.

Daarvoor was er om 14 uur op het Schumanplein een betoging. De Europese vakbonden hadden beslist om te betogen tegen de aanvallen op de collectieve arbeidsovereenkomsten en de te lage minimumlonen. Het thema werd omgegooid naar aanleiding van de Russische invasie.

Meer dan honderd Belgische en Europese vakbondsleden vragen Europa om er alles aan te doen om vrede en democratie te bekomen. Dat is volgens hen de basis voor een gezonde werkomgeving en sociale gerechtigheid. Ze hielden een minuut stilte voor vrede.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?