Brand in woonzorgcentrum veroorzaakt door ontploffing gasfles

© PhotoNews
| De brandweer moest vrijdagavond uitrukken voor een uitslaande brand in Drogenbos.
Updated: 09-02-2019 - 13:40

De uitslaande brand die vrijdagavond gewoed heeft in het woonzorgcentrum Palmyra in Drogenbos, is naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door de ontploffing van een gasfles. Dat meldt de burgemeester van Drogenbos, Alexis Calmeyn.

Eerder werd geopperd dat er een obus was ontploft maar dat blijkt niet te kloppen. "Er werden wel obussen aangetroffen in de kamer waar de ontploffing plaatsvond, maar de kans dat er daar één van is ontploft, is gering", aldus de burgemeester.

De brand in het woonzorgcentrum aan de Zennebeemd brak kort voor 23.00 uur uit toen zich een ontploffing voordeed in een serviceflat op het gelijkvloers van een van de gebouwen van het centrum.

44 mensen

Verschillende brandweer- en medische ploegen kwamen ter plaatse en zowel het medisch als gemeentelijk rampenplan werden afgekondigd. De bewoners van de appartementen in het getroffen gebouw werden geëvacueerd naar een ander gebouw van hetzelfde woonzorgcentrum.

Het ging in totaal om 44 mensen. Rond 01.00 uur was de brand volledig onder controle en konden de bewoners van de eerste en tweede verdieping van het gebouw terug naar hun woonst. De bewoners van de gelijkvloerse verdieping, een tiental personen, moesten de nacht elders doorbrengen.

Obussen van een verzamelaar

Zij kregen de keuze tussen een kamer elders in het centrum, een hotelkamer of de eigen familie. In de kamer waar de explosie had plaatsgevonden, troffen de hulpdiensten verschillende obussen aan.

De bewoner van de kamer bleek die te verzamelen en het vermoeden rees dat daar de oorzaak van de ontploffing en brand moest gezocht worden. De ontmijningsdienst van het leger, DOVO, kwam ter plaatse en uit onderzoek bleek dat de kans gering was dat een obus de brand had veroorzaakt.

"Meer dan waarschijnlijk is er een gasfles ontploft maar verder onderzoek moet nog meer duidelijkheid brengen", aldus de burgemeester. "De aangetroffen obussen zijn intussen wel verwijderd door DOVO."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?