| Een brand in Molenbeek

Brandweerwagen bekogeld in Molenbeek, 11 wagens uitgebrand

KVDP
© BRUZZ
01/01/2019
Updated: 01/01/2019 11.47u

Op oudejaarsnacht is een brandweerwagen bekogeld tijdens een interventie in Molenbeek. Daarbij vielen geen gewonden. Dat meldt de Brusselse brandweer. Daarnaast brandden zeker elf wagens uit. De brandweer moest 83 keer uitrukken.

De Brusselse brandweer moest op oudejaarsnacht 83 keer uitrukken. Dat is vier keer meer dan tijdens een gewone weekendnacht. Het grootste deel van de interventies hadden te maken met brandjes op de openbare weg.

"In Molenbeek werd een brandweerwagen bekogeld door 'feestvierders'. Gelukkig vielen er geen gewonden", zegt Walter Derieuw van de brandweer. Het incident vond plaats in de Piersstraat, vlakbij metrostation Zwarte Vijvers. "Iets na middernacht werd de brandweer opgeroepen voor enkele vuilnisbakken die in brand stonden", legt vakbondsafgevaardigde bij VSOA Eric Labourdette uit.

Tekort aan politieagenten

"Er waren ontzettend veel jongeren op straat en geen politie", klinkt het verder. "Omdat de veiligheid van de brandweermannen niet gegarandeerd was, heeft de brandweer toen besloten om niet te stoppen."

Even later reed een brandweerwagen toch de Piersstraat in, waar die werd bekogeld. Het voertuig raakte daarbij beschadigd. "De directie van de brandweer betreurt dit incident en vraagt de identificatie en vervolging van de daders", aldus Derieuw. Labourdette hekelt het tekort aan politieagenten.

"De brandweer moest drie andere interventies uitstellen omdat de brandweermannen slachtoffer waren van verbale agressie en het gooien van stenen", zegt Derieuw. "Er zal voor deze feiten ook een klacht worden neergelegd met de vraag tot vervolging."

Brandstichtingen

In de politiezone West (Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Jette en Koekelberg) werden vier wagens in brand gestoken. "De brand van één voertuig sloeg over op twee panden. Die waren gelukkig niet bewoond en er vielen geen gewonden", zegt Caroline Vervaet van de politiezone West.

Drie andere wagens liepen brandschade op. Nog in Molenbeek werden de ramen van een apotheek ingeslagen. De politie heeft er twintig mensen opgepakt.

In de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene werden naast een vrachtwagen en een scooter vijf wagens in brand gestoken, meldt woordvoerder Olivier Slosse. De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft 741 interventies behandeld. "Het dubbele van een gewone nacht", aldus Slosse.

Tientallen aanhoudingen

Diezelfde politiezone heeft 26 mensen bestuurlijk aangehouden. Elf mensen werden gerechtelijk aangehouden. "Dit is vergelijkbaar met vorig jaar", laat commissaris Olivier Slosse nog weten.

In Anderlecht zijn tijdens de oudejaarsnacht zowat veertig mensen administratief aangehouden omdat ze de openbare orde verstoorden. Er werden twee voertuigen in brand gestoken, en ook een aantal vuilnisbakken en palletten. In Sint-Gillis en Vorst verliep de overgang van oud naar nieuw rustig.

Dodelijke steekpartij

In de politiezone Noord (Evere, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node) werden een scooter en een auto in brand gestoken. Twee andere wagens werden vernield, onder meer in de Brabantwijk. In Schaarbeek werd een jongeman neergestoken aan het Liedtsplein. Het slachtoffer is overleden.

brabantwijk

| In de Brabantwijk werden verschillende voertuigen vernield.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua , Oudejaar , oudejaarsavond , Nieuwjaar , brandweer , politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni