Sophie Wilmès (MR) in de Federale Kamer

| Sophie Wilmès (MR) in de Federale Kamer (archiefbeeld).

Wilmès trekt naar Europa voor MR, Glatigny eerste op de Brusselse Kamerlijst

© BRUZZ - Belga
24/02/2024

Tijdens een persconferentie op de ULB-campus maakte de MR de trekkers van de Europese lijst en federale Kamerlijst in Brussel bekend. Die gaan, na heel wat uren discussiëren, respectievelijk naar Sophie Wilmés en Valérie Glatigny.

Volgens de Franstalige krant La Libre gingen aan de keuzes heel wat onderhandelingen vooraf binnen de partij. Eerder raakte bekend dat Charles Michel zich niet kandidaat zou stellen voor de Europese lijst van MR.

Wilmès toonde zich bereid om zijn plaats in te nemen. Maar dan moest wel vervanging gevonden worden aan de top van de federale Kamerlijst, die zij zou bekleden. Daar werd vrijdagavond, naar verluidt tot diep in de nacht, over gediscussieerd.

Zaterdagvoormiddag deelden de liberalen de lijsttrekkers voor de Europese en federale lijsten mee. Oud-premier Sophie Wilmès zal de Europese lijst aanvoeren.

Ze benadrukte dat haar kandidatuur "geen vertrek is naar Europa", aangezien de gebeurtenissen van de afgelopen jaren hebben getoond dat de Europese thema's een invloed hebben op het dagelijks leven, zoals bij de boerenprotesten van de afgelopen weken.

Keuze voor de ploeg

Valérie Glatigny, voormalig minister van het Franstalig Hoger Onderwijs, staat op nummer een op de federale Kamerlijst.

Glatigny zegt "een keuze te hebben gemaakt voor de ploeg" en bevestigt de "legitimiteit" van Wilmès als lijsttrekker. "Ik ben steeds geïnteresseerd geweest in federale materie", aldus de Brusselse.

De partij kondigde zaterdag ook een nieuwkomer aan. Pierre Jadoul, de voormalige rector van de Université Saint-Louis en vicerector van de UCLouvain, is de eerste opvolger op de federale lijst in Brussel.

De MR komt pas laat met de aankondiging van de twee lijsttrekkers. "Het is logisch dat een grote politieke partij twee of drie weken de tijd neemt om de beste keuzes te maken en te verzekeren dat iedereen op dezelfde lijn zit wanneer ze wordt geconfronteerd met veranderingen in haar electorale opstelling", reageerde Bouchez zaterdag.

Gezamenlijke federale lijst

Bouchez liet zaterdag nog weten dat de gesprekken met de Vlaamse liberalen rond een gezamenlijke federale lijst in Brussel "nog steeds aan de gang zijn en goed verlopen".

Zo is er nog steeds geen duidelijkheid over het lot van staatssecretaris voor Open VLD Alexia Bertrand, die in oktober in een interview zei dat ze bereid is om haar eigen federale lijst te trekken indien de MR haar niet de derde plaats op de Brusselse lijst voor de Kamer voorbehoudt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni