Brussel rekent op apothekers voor preventie darmkanker

© Saskia Vanderstichele
| Brussel rekent op de apotheek voor verdeling testkits

De meer dan 500 apothekers in Brussel worden ingeschakeld in de preventie van darmkanker. Ze krijgen namelijk een belangrijke rol bij de verdeling van testkits. "Niet iedereen heeft een huisarts, maar iedereen heeft wel een apotheker", verklaarde ontslagnemend Brussels minister Guy Vanhengel zaterdag op het symposium Medische Wereld aan het UZ in Jette.

In België worden elk jaar 8.700 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker gediagnosticeerd. In Brussel laat zich slechts 10 procent van de bevolking zich screenen. In Vlaanderen is dat 68 procent. Daarom besliste de gemeenschappelijk gemeenschapscommissie eind vorig jaar het deelnamepercentage zo snel mogelijk op te krikken met een eigen opsporingsprogramma op maat van Brussel.
Tot nog toe moesten de Brusselaars een testkit vragen bij de huisarts of online een bestelling plaatsen. Deze werkwijze was niet alleen omslachtig. Een derde van de Brusselaars beschikt niet eens over een eigen huisarts. Een bezoek aan de huisarts is ook betalend, wat ook voor velen een extra drempel inhoudt. De specifieke samenstelling van de Brusselse bevolking noopte de overheid er toe een specifieke uitnodigings- en communicatiestrategie uit te werken, legt Vanhengel uit.


Daarvoor werd ervoor gekozen de apothekers te betrekken. De testkits opsturen, zoals in Vlaanderen, is geen optie. In Brussel verhuizen de mensen immers veel sneller. Om de tien jaar woont de hele bevolking van Brussel op een ander adres. "Er zou dus teveel geld verspild worden", weet Vanhengel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?