Brusselaars produceren minder afval

In 2016 is het aantal ton opgehaald afval in het Brussels Gewest gedaald tot 419.150. We sorteren ook beter. Zo is het gebruik van de witte zak voor restafval gedaald met 2 procent.

Dat blijkt uit cijfers van Net Brussel die de krant La Capitale kon inkijken.

Sinds de invoering van het verplicht sorteren in Brussel daalt het aantal ton opgehaald afval langzaamaan. In 2009 produceerden de Brusselaars nog 436.999 ton afval, in 2015 was dat aantal al gedaald tot 423.978 ton. Dat is opmerkelijk want gedurende die periode bleef de Brusselse bevolking wel toenemen.

Ook de totale hoeveelheid opgehaald afval via de witte zak voor restafval is met zo’n 2 procent gedaald in 2016. “Een precieze verklaring daarvoor is moeilijk te vinden”, zegt bevoegd Brussels staatssecretaris Fadila Lanaan (PS) aan La Capitale, “want we maken geen onderscheid tussen afval afkomstig van huishoudens en uit de handel.”

Blauwe zak stijgt, oranje zak verdubbelt
De blauwe zak kent wel een opmerkelijke stijging van 4 procent, goed voor 13.244 ton opgehaald PMD. Volgens Net Brussel blijft de blauwe zak die waar mensen de meeste sorteerproblemen mee hebben. "Yoghurtpotjes of verpakkingen van charcuterie horen er bijvoorbeeld niet in thuis", aldus woordvoerder Etienne Cornesse.

De oranje zak voor voedingsresten kent een spectaculaire stijging. De hoeveelheid opgehaald afval is verdubbeld van 826 ton naar 1.665 ton. Dat komt omdat ook meer Brusselse gemeenten de oranje zak hebben ingevoerd. Net Brussel verwacht een gelijkaardige stijging voor 2017 omdat nu alle 19 Brusselse gemeenten de zak gebruiken.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?