Brusselse start-up maakt app voor burgerparticipatie

© Sarah Van Looy

De communicatie tussen burgers en overheden versoepelen, dat willen de oprichters van de webapplicatie CitizenLab. Ze zijn één van de vijf genomineerden voor een start-up award tijdens Smart City Expo, een jaarlijks evenement over slimme steden.

De Smart City Expo World Congress is met 14.288 bezoekers en 421 sprekers hét evenement rond Smart Cities. Al vijf jaar worden er prijzen uitgereikt aan steden en stedelijke projecten die op handige wijze techniek inzetten om het leven in de stad te verbeteren. Voor de tweede keer is er ook een prijs voor start-ups, de 4 Years From Now Award. De Brusselse webapplicatie CitizenLab is één van de vijf finalisten.  

Brusselse ondernemers
CitizenLab is opgestart door drie jonge Brusselse ondernemers: Aline Muylaert, Wietse Van Ransbeeck en Koen Gremmelprez. Het drietal is nu anderhalf jaar bezig met hun webapplicatie. De werking van de applicatie is tweeledig: burgers kunnen op laagdrempelige wijze hun mening geven over bestuursplannen, en overheden kunnen gemakkelijk de burgers informeren over de voortgang van lopende projecten.

Na een testfase in Hasselt, waar de burgers hun mening gaven over de indeling van het Kapermolenpark, maken inmiddels tien Vlaamse steden gebruik van de applicatie. “Hasselt heeft, vanwege de applicatie, twee tot drie keer meer mensen kunnen bereiken,” zegt Muylaert.

Hoe concreter, hoe beter
Voor de online presentatie van bestuursplannen geldt: hoe concreter, hoe beter. “Het is moeilijker om een mening te geven over een ruimtelijk structuurplan dan over een park of de voetgangerszone,” licht Muylaert toe. CitizenLab helpt overheden daarom met het opdelen van bestuursplannen in onderdelen waar burgers over kunnen meepraten.  

Hoewel de drie oprichters van CitizenLab uit Brussel komen, gebruiken Brusselse bestuurders de applicatie tot nu toe nog niet. Maar daar komt wellicht verandering in. "We zijn met verschillende gemeentes in gesprek," besluit Muylaert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over