Camping 58

| Camping 58 verwelkomde dit jaar 2311 bezoekers.

Camping 58 aan Atomium klokt af op 2.311 bezoekers

Bram Van de Velde
04/10/2023

Voor Camping 58 zit het toeristisch seizoen erop. 2.311 trage reizigers vonden hun weg naar de kampeerplaats aan de voet van het Atomium. “Als de faciliteiten er zouden zijn, ben ik er zeker van dat een camping in Brussel goed vol zou staan.”

Op maandag 2 oktober hebben de laatste kampeerders het terrein aan de Dikke Lindelaan in Laken verlaten. Daarmee kwam er een eind aan het tweede seizoen van Camping 58. Dit jaar hebben 2.311 reizigers er hun tent opgeslagen, een verdubbeling in vergelijking met 2022. Uitbater Bram De Ridder nuanceert: "Vorig jaar konden we pas in augustus starten en waren we ook minder bezig met zoekopdrachten op Google te boosten."

Het kampeerseizoen begon op 24 april. Camping 58 is een kampeerplaats voor trage reizigers. Vans, caravans of mobile homes zijn er niet welkom. Enkel wie met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets reist kan er een plekje krijgen. “Een derde van onze gasten zijn fietsreizigers op doorreis. Die slapen een nacht bij ons en trekken dan verder. Verder zijn er de Interrailers, mensen die per spoor door Europa reizen. En de muziekliefhebbers van Core, Couleur Café en het concert van Rammstein natuurlijk. Op festivaldagen waren we helemaal volzet.”

Er is duidelijk een markt voor een kampeerplek in Brussel. 28 procent van de bezoekers van Camping 58 komt uit België, 22 procent komt uit Frankrijk. Duitsers maken 17 procent uit en 10 procent zijn Nederlanders. Daarna komen de reizigers uit Groot-Brittanië, Italië, Spanje, Polen enzovoort.

Kwakkelzomer? Niks van gemerkt

In 2023 kenden we een kwakkelzomer. Vooral de maand juli was natter dan gewenst, met 21 regendagen. Maar voor Camping 58 was juli de beste maand.

"Dat was een verrassing, maar het weer heeft geen invloed gehad op onze werking. Mensen die hun doortocht of hun bezoek aan Brussel gepland hadden, hebben zich niet laten tegenhouden door de regen. Kamperen blijft natuurlijk een goedkope optie om Brussel te ontdekken."

Wat nu? Da's nog maar de vraag. Camping 58 was altijd al bedoeld als tijdelijke invulling en het terrein is inmiddels ook afgeleefd. De gebouwen die er staan moeten plaatsmaken voor de sportvelden van het NEO-bouwproject. De Ridder zoekt nu samen met de Stad Brussel naar een nieuw terrein. "Hopelijk weten we begin november of en waar we een nieuwe - nog betere - campingsite kunnen uitbouwen."

De Ridder zat ook al samen met de uitbater van Camp in Brussels, een terrein voor campers in Anderlecht. Ook daar kunnen geen vans of caravans terecht. “Er is nog een heel groot potentieel in Brussel. Als de faciliteiten er zouden zijn, ben ik er zeker van dat een camping in Brussel goed vol zou staan", besluit De Ridder.

Camping 58 sluit de zomer definitief af met een cyclocross-evenement op zaterdag 7 oktober en een concertavond op zaterdag 14 oktober.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni