Clerfayt na steekincident: meer informatieuitwisseling en extra agenten nodig

Volgens burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (Défi), is er na de steekpartij van gisteren dringend meer informatieuitwisseling nodig. Sommige federale politiediensten zouden informatie hebben gehad over de dader. Volgens Clerfayt heeft Brussel ook dringend meer agenten nodig.

Dat zegt hij in een interview met Terzake.

“De dader van de steekpartij stond niet op de lijsten van het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) die wij krijgen. Ik heb gehoord dat sommige federale politiediensten wél informatie hadden over hem. Daar is nog ruimte voor verbetering”, aldus de burgmeester.

Ook over het kanaalplan is hij bijzonder kritisch:

“Het kanaalplan wordt tot nu toe bijna niet toegepast op Schaarbeek. De voorbije zes maanden was dat alleen gericht op Molenbeek en Vilvoorde. Pas sinds een paar weken hebben we wat extra middelen gekregen. Een twintig- tot vijftigtal agenten die vanaf deze week extra in Schaarbeek zullen werken rond terrorisme. Die zijn natuurlijk welkom maar het is maar een deel van wat we werkelijk nodig hebben om een gelijkaardige politieinspanning te kunnen leveren als in de andere grote steden.”

Clerfayt maakt dan ook de vergelijking tussen de politiemacht in Brussel versus die van andere grote steden:

“Het aantal agenten per hoofd van de bevolking ligt in Brussel gevoelig lager dan in bijvoorbeeld Antwerpen, Charleroi of Luik. Voor een gelijkaardige inspanning zouden we 1.000 extra agenten nodig hebben. Dat maakt radicalisering en terreur hier bestrijden moeilijk.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?