Column

Randje buitenspel: knaldrang bij Union

Felix Demeester, Kevin Ruelens
© BRUZZ
06/02/2024

| Voetbalcolumnisten Kevin Ruelens en Felix Demeester (Union Saint-Gilloise.)

Met Union, RWDM en Anderlecht telt Brussel drie voetbalteams in eerste klasse. In ‘Randje buitenspel’, een nieuwe column, focust BRUZZ beurtelings op het wel en wee van de traditieclubs uit de drie buurgemeenten. Union mocht de reeks aftrappen, gevolgd door RWDM. Deze week is het opnieuw de beurt aan de BRUZZ-columnisten van Union.

Laat vuurwerk toe in een stadion. Laat het maar knallen, en laat de hemel oplichten. Of met de woorden van De Mens: Maak lawaai, maak geluid, maak het mooi, maak het luid, maak een vuur, maak het groot (‘Kim is dood’).

Controversiële stelling? Tuurlijk, maar niet voor wie Union-RWDM vorige week zag. Een pragmatisch Union haalde uiteindelijk met 3-2 de zege binnen tegen een verdienstelijk RWDM. Alexander Blessin, coach van de geel-blauwe troepen, vatte de wedstrijd goed samen door over zijn eigen voetballend werk te zeggen: “Ik viel bijna in slaap.”

"RWDM-uit-supporters moeten het kanaal verplicht oversteken in een door de politie begeleide bus, ook al wonen sommigen op enkele meters van het Union-stadion"

Faut le faire. Toch was het een spannende wedstrijd, maar om extrasportieve redenen. Het was de eerste competitieve Zwanzederby met zowel Union- als RWDM-supporters sinds 12 mei 1985, het jaar waarin de film Back to the Future de wereld veroverde en een kilo aardappelen nog 36 eurocent kostte.

Waar toen – 39 jaar geleden – de 15.000 supporters door elkaar liepen, werd nu alles uit de kast gehaald om de groepen uit elkaar te houden. Met als absurd toppunt de RWDM-uit-supporters die het kanaal verplicht moesten oversteken in een door de politie begeleide bus, ook al wonen sommigen op enkele meters van het Union-stadion.

Die angst voor conflicten komt ergens vandaan natuurlijk. Alsmaar vaker ligt het zwaartepunt van een wedstrijd niet op, maar naast het veld. Spandoeken met wansmakelijke boodschappen, ronduit racistische spreekkoren en fysiek geweld tussen de harde kernen …

Vaak wordt voor oplossingen gekeken naar Engeland, dat met draconische maatregelen die taferelen grotendeels wist te weren. De keerzijde: vaak sfeerloze stadions, zelfs bij grote clubs. Illustratief was de Europese wedstrijd in oktober in Liverpool die Union verloor met 2-0. Niet de prestatie van de voetballers, wel die van de meegereisde supporters lieten de Scousers verbaasd achter: ondanks puntenverlies bleven de Brusselaars hun ploeg vrolijk en vriendelijk aanmoedigen.

Ook in België namen verschillende stakeholders al maatregelen: de Pro League legt boetes en stadionverboden op, andere clubs voeren verklikkingssystemen in. Een ander fundamenteler, maar minder structureel aspect is sociale controle. Wie zich op Union tot ongeoorloofde uitspraken laat verleiden wordt naar buiten geleid, niet door de stewards of politie, maar door plichtsbewuste supporters.

Vandaar de oproep tot knaldrang. Letterlijk. Laat – een selectie van – pyrotechnisch materiaal toe. Indien het veilig en gecontroleerd kan, zorgt dat voor een aangename boost. En zeker als het tegenvalt op het veld, kan dat tot de nodige zelfrelativering (en zelfspot) leiden.

“Ik viel bijna in slaap,” zei Blessin. Misschien dat hij na een paar knallen wakker was geschoten.

De BRUZZ-voetbalcolumnisten: Kevin Ruelens en Felix Demeester (Union Saint-Gilloise), Reinout Vander Hulst (RSC Anderlecht) en Guy Dermul (RWDM)

| De BRUZZ-voetbalcolumnisten: Kevin Ruelens en Felix Demeester (Union Saint-Gilloise), Reinhout Vander Hulst (RSC Anderlecht) en Guy Dermul (RWDM.)

BRUZZ voetbalcolumns

Columnisten Guy Dermul (RWDM), Reinout Vander Hulst (Anderlecht) en Kevin Ruelens en Felix Demeester (Union) schrijven alternerend over hun Brusselse club.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Vorst, Column, Sport, BRUZZ voetbalcolumns, Union Saint-Gilloise, Voetbal, Jupiler Pro League, Zwanzederby, stadionverbod, Vuurwerk, voetbalsupporter

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni