Crowdfunding moet kunstwerk van Paul Gauguin redden

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel gaan voor het eerst beroep doen op crowdfunding om geld in te zamelen voor de restauratie van een kunstwerk, Paul Gauguins "Portret van Suzanne Bambridge".

Door de vele transporten, het stockeren en de weinig adequate restauraties is het olieverfschilderij zwaar beschadigd vooraleer het in 1923 eigendom werd van het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Bovendien is het geschilderd op jute, een fragiel materiaal.

De restauratie ervan is al verschillende decennia het onderwerp van verschillende studies. Dankzij wetenschappelijk onderzoek met röntgenstralen, ultraviolette straling en de innovatieve multispectrale analyse konden wetenschappers de zwaktes in de verflaag nauwkeurig vastleggen.

Crowdfunding
De crowdfundingoperatie start op woensdag 12 oktober op het online platform www.gingo.community. Voor de volledige restauratie is een bedrag van 45.000 euro nodig. Het streefcijfer is echter 22.500 euro, want het Fonds Baillet Latour zal elke euro die de crowdfunding oplevert, verdubbelen.

"Met de crowdfunding creëren we een museumfamilie. Een gemeenschap van bezoekers die houdt van dit museum en bovendien beseft dat naast conservatie ook restauratie van het allergrootste belang is", vertelt Michel Draguet, algemeen directeur van de KMSKB in een promofilmpje.

De Franse kunstenaar Paul Gauguin schilderde het meesterwerk in 1892 tijdens zijn eerste reis naar Tahiti. Het is een zeldzaam werk omdat het Gauguins eerste frontaal portret is. Momenteel is het meesterwerk te bezichtigen in het Brusselse Fin-de-Siècle Museum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?