Cartoon over Brussel-Zuid van Brusselse striptekenaar wint prijs: 'Kers op de taart'

Sarah Declercq
© BRUZZ
22/03/2024

Een cartoon van de Brusselse cartoonist Johan De Moor heeft de prestigieuze Grote Prijs Press Cartoon Belgium gewonnen. De cartoon laat zich ironisch uit over de situatie aan station Brussel-Zuid. "De acties die de politie er uitvoerde was maar een doekje voor het bloeden. Ik wou dan ook het verschil tonen tussen die la vie en rose-blik en de harde realiteit", reageert de 70-jarige striptekenaar en -auteur.

De cartoon verscheen voor het eerst op Satiricon.be in september 2023 en is kritisch over de 'opkuisacties' van de politie aan station Brussel-Zuid, waar ook BRUZZ over berichtte.

De cartoonist woont in Vorst, "niet ver van het Zuidstation", zegt hij aan BRUZZ. "Ik ken de 'fantastische' realiteit daar aan het station. Ik heb decennia meegemaakt hoe die verloedering is opgekomen. Heel de wijk is een catastrofe", legt De Moor uit.

"De acties die ze daar op drie dagen hebben uitgevoerd, was maar een doekje voor het bloeden, om de mensen te sussen. Ze dachten: dan is het opgelost. Maar dat is niet waar. Daarom wou ik het verschil tonen tussen die la vie en rose-blik en de harde realiteit."

En dat kon de jury wel smaken. Die is lovend over de link met Barbie – de razend populaire film kwam afgelopen zomer uit – omdat die "het contrast weergeeft tussen de realiteit en de roze schijn". Ook prijst de jury de vele details, zoals de B in Barbiestijl die verwijst naar de NMBS of de regenboog die hoop uitstraalt.

'Cartoon doet in eigen boezem kijken'

"De cartoon laat ons en alle verantwoordelijken voor de situatie in eigen boezem kijken", aldus nog de jury, die dit jaar werd aangevuld met leden van de veiligheidsdiensten, zoals enkele Brusselse politiekorpschefs. "Het is ook een uitstalraam van de Belgische situatie: welke indruk krijg je als reiziger als je als buitenlander voor het eerst in het Zuidstation aankomt? Het station lijkt mooi maar de reële situatie is anders", klinkt het in de jurymotivering.

'De acties die ze daar hebben uitgevoerd, was maar een doekje voor het bloeden. Ze dachten: dan is het opgelost. Maar dat is niet waar. De cartoon toont daarom het verschil tussen de la-vie-en-rose-blik en de harde realiteit'

Johan De Moor

Cartoonist

De Moor was enigszins verrast. "Ik was verwonderd over de keuze, gezien de internationale situatie. Er waren namelijk ook cartoons over Oekraïne en Gaza geselecteerd, maar uiteindelijk gingen ze voor een Belgische, en specifiek Brusselse, situatie."

De cartoonist is wel trots op zijn prijs, die hij nu al voor de derde keer wint. "Je werkt een heel jaar maar door, je verwacht dat niet. Maar: c’est la cerise sur le gâteau."

In totaal waren 19 cartoonisten genomineerd met 102 cartoons die in 2023 in de pers zijn verschenen. De Moor zal de prijs – 5.000 euro – op 6 juli in ontvangst mogen nemen op het Cartoonfestival van Knokke-Heist.

Politiek cartoonist

Johan De Moor is geboren in Antwerpen, maar verhuisde als kind naar Brussel. Hij volgde les aan La Cambre, Le 75 in Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Lukas in Schaarbeek, waar hij een tiental jaar het vak tekenverhaal doceerde. De Moor is tevens de zoon van striptekenaar Bob De Moor, vooral bekend voor zijn werk voor Kuifje.

Hij bracht verschillende strips uit, waaronder Kobe de Koe en maakte tientallen tekenfilms met de personages Kwik en Flupke. Daarnaast was hij aan de slag als politiek cartoonist bij de kranten Le Soir en De Morgen.

Ook in 2008 en 2019 won De Moor de Grote Prijs Press Cartoon Belgium, voor respectievelijk een cartoon over de kerstboodschap van koning Albert II en over de #Metoo-affaire.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws, satiricon , Brussel-Zuid, Johan De Moor

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni