| Theaterdirecteur Patrick Spadrille (rechts) aan het werk.

L'Improviste, het eerste improvisatietheater van België, sluit na bijna zes jaar zijn deuren. Dat kondigde directeur en oprichter Patrick Spadrille dinsdag aan op sociale media. De laatste voorstellingen lopen tot april.

L'Improviste werd in de herfst van 2018 opgericht in Vorst en ging er prat op het eerste theater in België te zijn dat uitsluitend aan improvisatie is gewijd. "Het genre heeft de laatste vijftien jaar een interessante evolutie meegemaakt", verklaarde oprichter Patrick Spadrille toen. “Het heeft nu echt zin om een plek op te richten die speciaal bedoeld is voor improvisatie."

Zes jaar lang bood het theater voorstellingen aan voor volwassenen en kinderen, zowel Frans-, Nederlands- als Engelstalig. "We gebruiken onze spontaniteit om het idee, het personage en de situatie te creëren" verklaarde Spadrille daarover in 2021 aan BRUZZ. "Dat leidt tot vernieuwende ideeën omdat censuur niet mogelijk is. Als alles gebeurt zoals gepland, wordt het snel saai."

3e538e7b-3503692072780959279978654153613020464198189n.jpg

De methode leidde tot energieke en verrassende shows die tijdens de coronacrisis zelfs de aandacht trokken van de New York Times.

De Amerikaanse krant schreef toen vol lof over de "creatieve oplossing waar het theater mee op de proppen kwam in de moeilijke omstandigheden voor de cultuursector". L'Improviste organiseerde in die periode tweewekelijkse liveshows die werden uitgezonden via Youtube. Kijkers mochten via de chat het uitgangspunt van de improvisatie bepalen.

In april echter valt nu het doek over het theater, zo maakte acteur Patrick Spadrille dinsdag bekend. "Het is het einde van een avontuur van vele jaren", klonk het. Hij voegde er aan toe dat hij de beslissing nam om persoonlijke redenen. Nog tot 25 maart zullen er Franstalige voorstellingen te zien zijn. De Engelstalige shows lopen tot 15 april. De locatie van het theater, die op dit moment beschikbaar is voor verhuur, zal te koop worden aangeboden zodra de shows die momenteel op het programma staan voorbij zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Cultuurnieuws , L'Improviste , improvisatietheater , Patrick Spadrille , Vorst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni