Amadeus & Co vzw

| Poster van de achtste editie van de 'Midsummer Mozartiade'

‘Midsummer Mozartiade’ keert terug en wil opera toegankelijk maken voor iedereen

© Belga - BRUZZ
14/06/2024

De achtste editie van de ‘Midsummer Mozartiade’ vindt volgende week plaats in het Théâtre Royal des Galeries in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Dit jaar vormt de opera ‘Mitridate, re di Ponto’ de hoeksteen van het festival. De 'Midsummer Mozartiade' viert de meesterwerken van Mozart en het Brussels erfgoed door de ‘hits’ van de 18e eeuw nog eens op te voeren.

Het evenement, dat loopt van 17 tot en met 23 juni, is “open voor iedereen en dus ook voor minder ervaren muziekliefhebbers”, zo zegt de vereniging Amadeus & Co, die het festival al sinds 2016 op touw zet. Volgens hen wil het festival “opera, van origine een populair kunstgenre, toegankelijk maken voor iedereen”, en wil het ook “als springplank dienen voor opkomend muzikaal talent.”

Dit jaar staat Mozarts eerste operaseria in de schijnwerpers: ‘Mitridate, re di Ponto’. Die schreef de Oostenrijkse componist toen hij veertien was en het leverde hem veel lof op tijdens de première in Milaan in 1770. “Dit vroege meesterwerk zet een krachtig en aangrijpend familiedrama op muziek, tegen een achtergrond van geopolitieke conflicten in een regio die we nu de Krim noemen”, zo leggen de organisatoren uit.

Tweede hoogtepunt

Deze nieuwe productie staat onder leiding van regisseur Eric Gobin en dirigent Thibaut Lenaerts, die aan het hoofd staat van het ORCW, l'Orchestre Royal de chambre de Wallonie.

Als tweede hoogtepunt biedt het festival het publiek de mogelijkheid zich te laten meeslepen door het concert ‘Missa Brevis’, een project van opkomend dirigent Gabriel Hollander. Nog op het programma zorgen korte missen van Mozart, Haydn en de Belgische componist Fabian Fiorini voor een "eigentijds tintje".

Om de deuren van de klassieke muziek voor zoveel mogelijk mensen te openen, zal het evenement ook verschillende gratis evenementen organiseren op bekende plekken in het stadscentrum: serenades in de Koningsgalerij, conferenties in de boekhandel Maison CFC en een 100% Händel-concert in de Onze-Lieve-Vrouw van Finisterraekerk, in de Nieuwstraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Midsummer Mozartiade , klassieke muziek , Amadeus , Wolfgang Amadeus Mozart , Sint-Hubertusgalerijen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni