Koningin Elisabethwedstrijd 2024

Belga

| Winnaar Dmytro Udovychenko

Oekraïner Dmytro Udovychenko wint Koningin Elisabethwedstrijd

© Belga
02/06/2024

De Oekraïner Dmytro Udovychenko heeft de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool 2024 gewonnen. Dat heeft juryvoorzitter Gilles Ledure zaterdag na middernacht in Bozar bekendgemaakt. De 25-jarige Udovychenko krijgt een geldbedrag van 25.000 euro.

De Amerikanen Joshua Brown en Elli Choi eindigen respectievelijk tweede en derde. De finale en de proclamatie werd bijgewoond door koningin Mathilde, erevoorzitter van de wedstrijd, en haar jongste dochter prinses Eléonore.

Zes Amerikanen, drie Koreanen, een Japanse, een Kazak en Udovychenko geraakten tot in de finale waar ze het onuitgegeven, verplichte werk 'Variations litaniques' van de Franse componist Thierry Escaich én een concerto naar keuze brachten, telkens onder begeleiding van het Belgian National Orchestra, geleid door Antony Hermus. Opvallend was wel dat de Oekraïense winnaar, geboren in Charkov, tijdens de proclamatie weigerde om een Russisch-Belgisch jurylid de hand te schudden.

Het was al de twintigste keer dat het internationale muziekconcours, dat geldt als de zwaarste klassieke muziekwedstrijd ter wereld, in het teken stond van viool.

Er waren 290 kandidaten ingeschreven voor deze editie van de wedstrijd. Zeventig onder hen werden geselecteerd. Door een aantal afzeggingen bleven er 63 over voor de eerste ronde. Onder hen ook één Belgische, de 19-jarige Brusselse Pauline van der Rest. Zij strandde in de halve finale.

De Koningin Elisabethwedstrijd is een van de meeste prestigieuze wedstrijden in het genre ter wereld en werd voor het eerst georganiseerd in 1937. Vorig jaar won de Koreaanse bariton Taehan Kim de wedstrijd voor zang.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni