| Algemeen en artistiek directeur van het federale operahuis De Munt Peter de Caluwe mocht de award in ontvangst nemen.

Operahuis De Munt sleept internationale Oper!-award in de wacht

© Belga - BRUZZ
30/01/2024

Het Brusselse operahuis De Munt heeft maandagavond de Oper!-award voor 'Best Future Project' gekregen voor zijn duurzaamheidspolitiek. De prestigieuze Duitse prijzen vor internationale opera werden maandagavond uitgereikt in het Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Bedoeling van de duurzaamheidsstrategie van de Munt is om zowel op ecologisch en sociaal als op economisch vlak aan duurzame ontwikkeling te doen. "De Munt houdt zich al 23 jaar consequent bezig met de impact van zijn activiteiten op het milieu. Vermindering van de CO2-uitstoot, duurzaamheid en milieubewustzijn bij alle medewerkers zijn de verklaarde doelstellingen," beargumenteren de juryleden van de Oper!-awards.

Sinds 2000 analyseert de schouwburg de effecten van zijn activiteiten op het milieu met de hulp van een ecoconsultant. In 2003 kreeg de Munt een eerste ster als 'Ecodynamische Onderneming' van Leefmilieu Brussel, in 2005 volgde een tweede.

Sinds 2008 volgt het operahuis zijn energie- en waterverbruik ook in realtime op. Op die manier kunnen de grootste energieverbruikers opgespoord worden en onder handen genomen worden. In 2011 werden bovendien drie bijenkorven geplaatst op het dak van de ateliers van de Munt. In 2021 werden er nog drie extra bijgeplaatst.

Duurzame gebouwen

De schouwburg heeft ook de gebouwen beetje bij beetje duurzaam gerenoveerd om de energieprestaties te verbeteren. De werken werden afgerond in 2018. Voor de decoropbouw wordt zo veel mogelijk gewerkt met materiaal uit eigen stock. Men werkt ook enkel met hout afkomstig uit "verantwoord beheerde bossen."

Algemeen en artistiek directeur van De Munt Peter de Caluwe is bijzonder trots de award in ontvangst te mogen nemen. "Wij zijn oprecht trots op deze erkenning van onze strategie voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) als Best Future Project," aldus De Caluwe maandagavond tijdens de prijsuitreiking.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni