BRUZZ I ULB

| Kim Oosterlinck

Professor financiën wordt nieuwe directeur Musea voor Schone Kunsten

© Belga
26/04/2024

Kim Oosterlinck is vrijdag aangesteld als nieuwe directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). Dat blijkt uit een interne mail afkomstig van de POD Wetenschapsbeleid aan de instellingen en medewerkers onder de vleugels van het KMSKB. Oosterlinck maakt de overstap van de Université Libre de Bruxelles (ULB), waar hij vicerector en professor Financiën is. Hij start op 1 juli.

Oosterlinck moet de rust in de instelling doen wederkeren na een moeilijke episode onder leiding van Michel Draguet, die in 2023 moest opstappen wegens wanbeleid. De nieuwe algemeen directeur van het KMSKB is de laatst overgebleven kandidaat na een lange zoektocht naar een vervanger voor Draguet. Onder meer het Old Masters Museum, het Wiertz Museum, het Meunier Museum en het Magritte Museum vallen onder het KMSKB.

Uit interne communicatie van het directiecomité van de Programmatorische Overheidsdienst Wetenschapsbeleid, ook wel gekend als BELSPO, blijkt dat Oosterlinck de meest geschikte kandidaat was om de rust in de instelling te doen wederkeren. Dit nadat in 2022 een dertigtal personeelsleden van KMSKB het beleid van toenmalig directeur Michel Draguet aan de kaak stelden. Er werd onder meer gewag gemaakt van minachtende opmerkingen, pesterijen en intimidatie ten aanzien van het personeel van de musea.

Management- en leiderschapskwaliteiten

Oosterlinck is sinds jaar en dag professor aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Daar is hij als vicerector verantwoordelijk voor strategische planning, financiën en infrastructuur. Een opvallende keuze, zo lijkt het wel. Maar de professor specialiseerde zich naast zijn onderzoeksdomeinen in de economie en financiën ook onder meer in de kunsthandel.

Volgens de POD Wetenschapsbeleid beschikt Oosterlinck over de nodige management- en leiderschapskwaliteiten om de culturele instellingen van het KMSKB te leiden. Samen met de werknemers moet hij een "menselijke en inclusieve visie ontwikkelen" voor de culturele instellingen onder de vleugels van het KMSKB.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Koninklijke Musea voor Schone Kunsten , Michel Draguet , Kim Oosterlinck , thomas dermine

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni