Brusselaar Rob Vanoudenhoven exposeert eigen kunst op de Zavel

NLS
© BRUZZ
02/02/2024

Sinds enkele jaren richt de bekende tv-maker Rob Vanoudenhoven zijn blik vooral op kunst. Het resultaat daarvan is nog tot eind februari te bezichtigen in Sablon d’Art in de Zavelwijk. "Afgedankte of banale objecten intrigeren me mateloos", vertelt hij.

Het brede publiek kent Rob Vanoudenhoven voornamelijk als tv-maker, onder meer als panellid in Alles Kan Beter en de hit De XII werken van Vanoudenhoven. Minder bekend is zijn artistieke kant. Nochtans is de – sinds een drietal jaar – Brusselaar er al van jongs af aan mee bezig.

"Toen televisie nog mijn hoofdbezigheid was, vormde kunst maken een moment van rust”, vertelt hij aan BRUZZ. "Het was een manier om tot mezelf te komen, alleen in het atelier, ver weg van de drukte en vergaderingen."

Paperclips

De focus van Vanoudenhoven veranderde tijdens de covidpandemie in 2021, na een samenwerking met de Verbeke Foundation. Ondertussen exposeerde hij al in meerdere galerijen in ons land. “Niet dat ik nu uitsluitend met kunst bezig ben. Momenteel werk ik aan een nieuw programma. Maar de balans is veranderd. Waar tv vroeger primeerde op kunst, is de verhouding nu omgekeerd.”

In zijn werk tracht Vanoudenhoven oud of afgedankt materiaal een nieuwe betekenis te geven. Geometrie en gezichtsbedrog zijn regelmatig terugkerende motieven. "Voorwerpen die anderen weggooien, of het nut niet van inzien, intrigeren me." Zo maakte hij eerder collages van verknipt pornografisch beeldmateriaal, als manier om het obscene om te zetten in schoonheid.

Die bewerking van het oorspronkelijke materiaal levert steeds nieuwe verhalen op, aldus Vanoudenhoven. “Neem bijvoorbeeld paperclips. Een banaal object waar doorgaans weinig mensen om geven. Die dienen om papieren of andere zaken bij elkaar te houden, maar zitten apart in een doosje of zakje wanneer je ze koopt.”

"In een van mijn werken heb ik de paperclips opnieuw geplooid, op een manier dat ze aan elkaar haken. Samen vormen ze een grote Belgische vlag. Daarmee wil ik de aandacht vestigen op verbondenheid, iets dat in onze samenleving te veel ontbreekt."

Lees verder onder de foto.

Verbinding

“Sinds een drietal jaar woon ik Sint-Gillis", geeft Vanoudenhoven als voorbeeld. “Het was de liefde die me naar Brussel bracht. Maar onder mijn Vlaamse vrienden merk ik heel wat terughoudendheid om de hoofdstad te bezoeken. Als reden halen ze vaak onveiligheid aan.”

“Ik denk dan: mochten we meer moeite doen om het onbekende te leren kennen, zouden die gevoelens wegebben. Het lijkt alsof er een grote afstand ligt tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië. We kennen elkaar niet meer. Vandaar mijn Belgische vlag, een oproep tot meer verbinding in ons land.”

Nog te bezichtigen is het werk Giant Leap, een beeld van Jezus dat in een zwembad lijkt te springen. Daarmee kaart Vanoudenhoven de vervuiling in de oceanen aan. “Maar ik spits me niet toe op een bepaald thema, meerdere onderwerpen komen in mijn werk aan bod. En bezoekers staan vrij om er hun eigen verhaal aan te geven.”

De expo van Vanoudenhouven loopt nog tot en met 25 februari in Sablon d’Art, van donderdag tot en met zondag tussen 11 uur en 19 uur. In september keert de tentoonstelling terug.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Zavel, Rob Vanoudenhoven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni