© SaS / BRUZZ | De Scharnavalstraditie gaat meer dan honderd jaar terug (archiefbeeld).

Schaarbeeks carnaval keert na vijf jaar terug

Jasmijn Post
© BRUZZ
08/02/2024

De Schaarbeekse carnavalsoptocht of 'Scharnaval' vindt dit jaar plaats op 16 maart en keert zo voor het eerst terug sinds de coronaperiode. Zij het wel in gereduceerde vorm: de stoet maakt dit jaar een kleinere lus en er is ook geen verkiezing voor een nieuwe Prins of Prinses Carnaval. "Scharnaval weegt op het budget van de gemeente," klinkt het op het kabinet van de burgemeester.

De route op zaterdag 16 maart zal kleiner zijn, het aantal deelnemers minder dan voorgaande jaren. Dat bevestigt de kabinetschef van waarnemend burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne (DéFI) aan BRUZZ. De gemeente laat weten dat er een vijftiental organisaties zal deelnemen, een stuk minder dan de 25 deelnemenende groepen tijdens de laatste editie van 2019.

Er is dit jaar helaas ook geen verkiezing van Prins of Prinses Carnaval, een hoogtepunt van de Schaarbeekse folklore. "Voor zover ik begrepen heb, bevindt ons Scharnaval zich in een overgangsperiode," reageert de 'Prins Zonder Carnaval', de laatstgekozen prins aan onze redactie.

Blijft de huidige Prins Carnaval, die de afgelopen jaren de gemeente als folklore-ambassadeur vertegenwoordigd heeft, dan nog langer in zijn rol? Dat laat hij voorlopig in het midden. "Ik zal mijn best doen dit jaar," zegt hij wel. "Ik kijk ernaar uit om opnieuw een folkloristische toekomst voor onze gemeente op te bouwen."

Negentig jaar Scharnaval

De traditie van 'Scharnaval' gaat terug tot 1894 maar kende in de tussentijd heel wat pauzeperiodes en telt daarom in totaal 'slechts' 90 edities. De Schaarbeekse stoet stond bekend als de grootste van Brussel, maar heeft de afgelopen vijf jaar niet plaatsgevonden.

Vanwege de coronapandemie werd de stoet in 2020 afgelast, wat zich herhaalde in 2021 en 2022. Zelfs vorig jaar, toen er allang geen sprake meer was van een lockdown, werd de optocht door de gemeente geannuleerd.

"We willen ons concentreren op één groot volksevenement per jaar," verklaarde toenmalige schepen van Folklore, Lorraine de Fierlant (MR) toen.

Het Schaarbeeks schepencollege en burgemeester hebben beslist om afwisselend één jaar Scharnaval te vieren en het andere jaar lichtfestival Bright Festival. Ook dat tweede festival is een publiekstrekker, met vorig jaar meer dan 55.000 bezoekers. "Scharnaval weegt op het budget van de gemeente," zo legt de kabinetschef van de burgemeester uit aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie