Sculptura Festival keert terug naar Gare Maritime

Frank Hoornaert
© BRUZZ - Belga
25/01/2024

Tot 10 maart vindt het Sculptura Festival plaats. Het evenement, gehuisvest in het imposante Gare Maritime van Thurn & Taxis, biedt het publiek de kans om de werken van ongeveer veertig Europese kunstenaars te ontdekken, met als centraal thema 'Arts moves, art connects'.

Naast de tentoonstelling in de Gare Maritime, zijn er verschillende nieuwe locaties: zo komt er een beeldentuin op het terrein van Thurn & Taxis en tentoonstellingen in het Pixel Museum, het MigratieMuseum in Molenbeek en hotel The Dominican.

"We willen het publiek aanmoedigen om zich te verdiepen in de beeldhouwkunst en hen bewust te laten kijken naar wat ze tegenkomen in de stad", klinkt het. "Sculptura streeft ernaar een referentie te worden op het gebied van beeldhouwkunst in de stad, maar ook in het centrum van Europa," voegt de organisator, Äke Verstraelen toe.

Voorzitterschap Europese Unie

Met kunstenaars vanuit heel Europa, waaronder de Belg Gery De Smet, de Italiaan Giuseppe Licari, de Spaanse Julia Spínola en de Russische Alexandra Dementieva, maakt het festival deel uit van één van de officiële culturele activiteiten onder het label van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Er komt dan ook een selectie van beeldhouwwerken in het Europees Parlement. Door "verschillende benaderingen, stijlen en culturele achtergronden" met elkaar in gesprek te brengen, moedigt de tentoonstelling, "een diepgaand begrip aan" van hoe kunst bijdraagt aan "een democratische samenleving en haar waarden."

Om de toegankelijkheid en inclusiviteit van het festival te waarborgen, is de toegang gratis. De twaalf installaties in het park van Thurn & Taxis zullen bovendien een jaar lang te zien zijn worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo, expositie, Sculptura

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie