Dat uitgerekend het Sint-Pieterscollege indruk maakt, is geen toeval. De school zet al twintig jaar voluit in op technische en wetenschappelijke projecten

Sint-Pieterscollege in Jette maakt indruk: NASA neemt project mee de lucht in

Kentya Mabika
16/04/2025

Onder leiding van hun leerkracht fysica en chemie vliegen enkele studenten van het Sint-Pieterscollege in Jette binnenkort naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is namelijk gecharmeerd van hun zogeheten STRAINS-experiment.

Het is de bedoeling dat de leerlingen gegevens gaan registreren op meer dan 35 kilometer hoogte, een gebied dat 'near space' wordt genoemd - nog net niet in de ruimte dus. Hun 'avontuur' is een onderdeel van het High Altitude Student Platform (HASP), dat de NASA elk jaar organiseert.

"Toen ze het nieuws van hun selectie vernamen, werden mijn leerlingen ineens een meter groter", lacht Erik de Schrijver, de leraar wetenschappen die de voorbije jaren hun interesse voor fysica en chemie heeft aangescherpt. "Natuurlijk zijn ze nu al flink zenuwachtig over wat hen ginder te wachten staat."

fa7cdbea-413564727478915622298987790887889725816832o.jpg

© Sint-Pieterscollege

Het STRAINS-experiment waarmee het college zijn plek wist te veroveren, staat voor Stratospheric Radiation Instruments, een reeks meetinstrumenten die straling in de atmosfeer onderzoeken.

“Dat wij als secundaire school geselecteerd zijn voor een project op universitair niveau is een mooie erkenning voor de kwaliteit die we op het college aanbieden”, zegt de Schrijver.

Het NASA-project is in eerste instantie bedoeld voor Amerikaanse universiteiten, toch sprong het projectvoorstel van het Sint-Pieterscollege er dermate uit dat NASA niet om de leerlingen uit Jette heen kon.

'Projecten motiveren leerlingen'

Dat uitgerekend het Sint-Pieterscollege indruk maakt, is geen toeval. De school zet al twintig jaar voluit in op technische en wetenschappelijke projecten. “Dat zit gewoon in het DNA van onze school," aldus de Schrijver. Elk jaar organiseert het college zijn eigen wetenschapsbeurs: de STEM-beurs, waarbij STEM staat voor wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. Tijdens de beurs mogen leerlingen van het eerste tot en met het zesde jaar hun knapste wetenschappelijke projecten tonen.

De STEM-beurs is niet alleen een kans om te laten zien wat leerlingen in hun mars hebben, maar ook om jongere leerjaren te inspireren. Volgens de Schrijver werkt het als een wisselwerking. “Projecten motiveren leerlingen, en leerlingen stuwen de projecten vooruit. Het feit dat de school aan zo'n Amerikaans project deelneemt, trekt natuurlijk leerlingen aan met interesse voor wetenschappen. En als je gemotiveerde leerlingen hebt, dan kan je net een stapje verder gaan.”

Wie nieuwsgierig is kan op 8 mei tussen 9 en 19 uur een kijken nemen in het Sint-Pieterscollege in Jette, Leon Theodorstraat 167.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Cultuurnieuws , Samenleving , NASA , Sint-Pieters college , Sint-Pieterscollege , middelbaar onderwijs , wetenschap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni