Daklozen op Kunstberg willen niet naar opvangcentrum

© Françoise Romnée via Facebook

Een twintigtal daklozen, waaronder kinderen, verblijven nog steeds in tenten op de Kunstberg. Woensdagavond werd het opvangcentrum op de Poincarélaan geopend, maar niet alle families willen daarheen.

"Er zijn geen dwingende maatregelen van kracht", klinkt het bij het kabinet van burgemeester Mayeur. Afgelopen maandag eindigde het winterplan voor het opvangen van daklozen en kwamen een pak families op straat te staan. Die trokken naar de Kunstberg, waar ze hun tenten opzetten. "Iedereen probeert zich zo stil mogelijk te houden en geen overlast te bezorgen. We ruimen het tentenkamp ook voortdurend op zodat alles proper blijft", zegt Françoise Romnée van Solidarité Calais aan Het Laatste Nieuws.

Op vraag van het Brussels Gewest opende Samusocial het opvangcentrum op de Poincarélaan opnieuw. Daar gingen maar weinig gezinnen op in. "Het klopt dat nog niet alle gezinnen in het opvangcentrum zijn toegekomen, maar de situatie evolueert positief." Dat zegt Gail Verhasselt, woordvoerster van burgemeester Ivan Mayeur (PS). Woensdagavond kwamen 6 families toe, gisteren waren dat er 11.

"We kunnen de families niet verplichten om naar het opvangcentrum te gaan, we kunnen enkel die optie aanbieden", zegt woordvoerder van Samusocial Christophe Thielens. "Het is natuurlijk frustrerend voor de families dat ze geen oplossing op lange termijn hebben, maar we hopen dat ze allemaal snel naar het centrum gaan, zeker omdat er kinderen bij betrokken zijn."

Voorlopig zijn er dus geen dwingende maatregelen van kracht en heeft Samusocial het mandaat om de situatie op de voet op te volgen. "Zij hebben speciale aandacht voor de kinderen en beschikken ook over levensmiddelen en medicijnen", aldus Verhasselt. 

 

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?