| Justine Begerem

Internationale Vrouwendag: 'Ga vrijdag vroeger naar huis'

Ine D'Hauwers
07/03/2024
Updated: 07/03/2024 17.07u

Collecti.e.f 8 maars organiseert vrijdag, op Internationale Vrouwendag, een vrouwenstaking. Onder meer in Brussel zullen vrouwen - zowel privé als in de werksfeer - het werk neerleggen. "Neem een uurtje extra pauze of ga vroeger naar huis", stelt woordvoerster Justine Begerem voor.

Collecti.e.f 8 maars roept op om deel te nemen. Wat voor soort stakingsacties mogen we verwachten?

Justine Begerem: De staking kent vier vormen: ten eerste is er de staking voor betaald werk, waarbij vrouwen ervoor kunnen kiezen om het werk een volledige dag neer te leggen of gedeeltelijk actie te voeren, door een uurtje extra pauze te nemen of vroeger naar huis te gaan. Dat gebeurt telkens in overleg met de vakbond. ABVV en ACV dienden hiervoor al een stakingsaanzegging in. Ten tweede stimuleren we een staking in de privésfeer: vrouwen voeren een dag geen huishoudelijke taken uit. Verder moedigen we studenten aan om in plaats van naar de les te gaan, spandoeken op te hangen in de scholen en universiteiten of uitleg te geven aan medestudenten en docenten over de beweegredenen van de staking. Tot slot roepen we op om een consumptiestaking te houden: zo min mogelijk inkopen doen uit solidariteit met vrouwen in de verkoop, die vaak in slechte arbeidsomstandigheden werken.

Hebben vorige vrouwenstakingen concrete veranderingen opgeleverd?

Begerem: Meer mensen zijn zich bewust van de structurele ongelijkheid van vrouwen in onze samenleving. Jaarlijks komen er dan ook meer mensen en organisaties op straat om vrouwenrechten te verdedigen. Politieke verandering blijft evenwel uit. Bijvoorbeeld bij het strenger bestraffen van geweld op vrouwen, of een betere verloning in sectoren waar vooral vrouwen werken.

Nochtans, deze federale regering beloofde te strijden voor de vrouwenrechten. Premier Alexander De Croo (Open VLD) schreef er zelfs een boek over.

Begerem: Onze zogenaamde “feministische regering” heeft haar beloften niet waargemaakt. Er zijn enkele symbolische dossiers gestemd, maar die veranderen niets aan de kern van de problemen. En de peilingen voor de komende verkiezingen beloven niet veel goeds. Bepaalde politieke ideeën zullen de rechten van de vrouwen eerder terugdraaien. Thema’s als abortus, geweld op vrouwen en de loonkloof komen opnieuw onder druk te staan. En dan is er nog de miljardenbesparing die Europa door onze strot duwt. Die zal vooral vrouwen treffen.

Denkt u dat de staking in België enig effect kan hebben op de problematiek in landen waar vrouwen aanzienlijke uitdagingen ondervinden, zoals Afghanistan, Saoedi-Arabië of Jemen?

Begerem: Solidariteit tonen heeft altijd effect. Feminist ben je bovendien niet alleen voor jezelf of je buurvrouw, maar voor alle vrouwen ter wereld. Zeker voor zij die een land willen ontvluchten waar de overheid zich schuldig maakt aan onderdrukking. Wanneer een grote beweging als de onze anderen probeert te informeren over zo’n thema beïnvloeden we de manier waarop onze maatschappij kijkt naar die problemen.

Kunnen mannen ook solidair zijn?

Begerem: Zeker. Allereerst kunnen ze alle huishoudelijke taken overnemen, zodat vrouwen de kans krijgen om deel te nemen aan de stakingsacties. In de werksfeer kunnen ze helpen door taken van de collega-werkneemsters uit te voeren of boodschappen van solidariteit de wereld in te sturen. Mannen mogen vooral niet vergeten dat elk voorstel dat wij op tafel leggen ook op hun leven een positieve impact zal hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Debat, justine begerem, Collecti.e.f. 8 maars, staking, internationale vrouwendag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni