Défi tegen uitstap faciliteitengemeentes uit Vivaqua

© Belga
15/09/2017

De afdeling van de partij Défi uit de rand rond Brussel, wil niet dat de faciliteitengemeenten uit waterverdeler Vivaqua stappen zoals andere Vlaamse gemeenten dat wel zullen doen. Nu zitten er zowel Vlaamse als Brusselse gemeentes in de intercommunale. Défi vindt dat geen goeie economische zet en vreest voor de rechten van Franstaligen, wanneer de faciliteitengemeentes deel zullen uitmaken van Vlaamse intercommunales.

Op 29 september komt de algemene vergadering van Vivaqua samen om te beslissen of de Brusselse randgemeentes lid blijven van de intercommunale of niet. Défi doet de argumenten om uit Vivaqua af als 'misleidend'. "De echte redenen om uit Vivaqua de stappen, zijn communautair. De N-VA wil alle Vlaamse gemeentes, ook de faciliteitengemeentes, uit een Brusselse intercommunale om zo Vlaanderen zelf volledig onafhankelijk te laten zijn," zegt Sophie Rohonyi van Défi.

Het gaat om vijf van de zes faciliteitengemeentes: Drogenbos, Kraainem, Wemmel, Wezembeek-Oppem en Sint-Genesius-Rode.

Falen
"De facilteitengemeentes zullen gedwongen worden te kiezen voor duurder water, omdat het water uit het Albertkanaal gezuiverd moet worden. De Vlaamse keuze is dus in de verste verte geen economische of ecologische keuze, maar om zich af te scheiden van een in hoofdzaak Brusselse intercommunale," klinkt het.

Défi-mandatarissen uit de rand zullen een motie indienen in hun gemeentes, om dringend overleg te vragen tussen Vivaqua en hun gemeente om duidelijkheid te krijgen over de situatie. Ze roepen hun andere Franstalige collega's op om elke poging te doen falen om de faciliteitengemeentes aan te sluiten aan een Vlaamse intercommunale.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua , Samenleving , Politiek , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni