Met chaotische ontruiming door politie eindigt maandenlange saga Paleizenstraat

JB
© BRUZZ
15/02/2023
Updated: 15/02/2023 16.08u

In een sfeer van chaos en onduidelijkheid begon de politie omstreeks 16 uur woensdagnamiddag aan de ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat. Dat leverde bijzondere beelden op van tientallen bewoners - velen met aan iedere hand een boodschappentas - die het gebouw juichend vaarwel zegden, maar voor wie momenteel geen opvangoplossing is.

Eerder in de namiddag konden tussen de 100 à 150 van de overblijvende bewoners nog vertrekken uit het gebouw. Uiteindelijk bleven er naar schattig nog een kleine 200 mensen achter op straat. Het is heel onwaarschijnlijk dat er voor hen komende nacht nog een opvangplek voorhanden is.

Terwijl de ontruiming nog aan de gang was, doken in het Vlaams-Brabantse Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) bussen van de MIVB op. Volgens Jan Desmeth (N-VA), de burgemeester van de gemeente, zaten er in de bussen zo'n tweehonderd mensen uit het voormalige overheidsgebouw. Hij zegt in Het Nieuwsblad dat "ze aan de lokale Ibis budget gedropt werden en dat hij door niemand op de hoogte werd gebracht van deze operatie".

In de vooravond verzamelden tientallen voormalige bewoners van het pand dan weer in de buurt van Klein Kasteeltje (zie video). Daar groeit het tentenkamp op de brug over het Kanaal intussen verder aan. Omstreeks 18 uur zag het ernaar uit dat de overblijvende ex-bewoners van de Paleizenstraat hier de nacht zouden doorbrengen. Buurtbewoners en vrijwilligers proberen er ter plekke opvangoplossingen te vinden.

Sterfgeval

Uitgerekend op de dag van de definitieve ontruiming van het kraakpand sloeg 's morgens vroeg het noodlot nogmaals toe in het gekraakte gebouw. Hulpdiensten troffen er een overledene aan.

Volgens Dokters van de Wereld was het slachtoffer – een jonge, Marokkaanse man – geen asielzoeker. Hij stierf vermoedelijk aan de gevolgen van een overdosis. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) verbleef de man onwettig in ons land.

Brandje

Terwijl het stoffelijk overschot van het slachtoffer net voor 9 uur door een lijkschouwer naar buiten wordt gebracht, stonden politiemensen van de zone Brussel Noord al klaar om over te gaan tot de definitieve ontruiming van het kraakpand.

Tweehonderd à tweehonderdvijftig bewoners kampeerden al sinds de vroege uurtjes op het voetpad en waren hopeloos op zoek naar meer informatie over hun aangekondigde vertrek uit het kraakpand, maar die bleef de hele ochtend uit.

“Ik heb hier drie maanden geleefd”, vertelt een Nigeriaanse asielzoeker. “Het was verschrikkelijk. Nu wachten we hopeloos op vervoer richting een deftige opvangplek, maar we weten niet of we vandaag ergens geraken. Asiel aanvragen in België: het is hels.”

Op de koop toe brak er vanochtend ook een nieuw brandje uit in het pand. Daardoor moesten veel bewoners het gebouw verlaten en hadden zij al in de wachtrij postgevat, terwijl hun spullen nog binnen lagen. Toen zij alsnog de oproep kregen om hun achtergelaten spullen te gaan halen, ontstond een wat grimmige sfeer, wellicht omdat mensen schrik hadden om hun plek in de wachtrij voor de bussen te verliezen.

‘Opnieuw chaos’

Ondertussen had de aanwezige politie de zone waar de bewoners moesten wachten om onduidelijke redenen met een 50-tal meters verschoven, wat opnieuw voor onrust zorgde. Hoe laat de langverwachte bussen de Paleizenstraat zouden opdraaien, bleef de hele tijd onduidelijk.

“Het verloopt moeilijk”, vond een vrijwilliger ter plekke. “Gisteren is de ontruimingsactie op een sisser uitgedraaid (niet alle bewoners konden terecht in de voor hen bestemde noodopvangzone, red.) en vandaag heerst er opnieuw chaos, ook omdat veel mensen die hier nu wachten, gisteren naast een opvangplek hebben gegrepen. Er komt nauwelijks informatie door, behalve dat de bewoners op de bussen moeten wachten.”

Groepen van 50

Omstreeks 12 uur leek er dan toch schot in de zaak te komen. Een viertal donkerblauwe politiecombi’s uit de zone Antwerpen kwam de lokale politie versterken en bakende de zone rond het kraakpand af. In beide richtingen werd de toegang tot de straat geblokkeerd door een 20-tal politiemensen.

Aan Paleizenstraat 48 leken zwaar uitgedoste agenten zich ondertussen klaar te maken om het pand binnen te gaan en er de laatste bewoners richting de exit te begeleiden.

Ongeveer een uur na de aankomst van de Antwerpse ordediensten begon de wachtrij met de bewoners van het kraakpand na zo’n zes uur mondjesmaat af te nemen.

“De mensen worden in groepen van 50 geregistreerd en groep per groep richting bussen gebracht. Helaas moet dat onder stevige politie-escorte gebeuren”, aldus een vrijwilliger ter plekke, die – in tegenstelling tot de pers – wel in de buurt van de wachtrij mocht blijven.

Net als dinsdag zou een aantal bewoners naar verschillende opvangplekken gebracht worden. Om hoeveel mensen dat gaat, was niet meteen duidelijk.

Het bleef tegelijkertijd ook de vraag of alle bewoners van het kraakpand straks een opvangplek hebben gevonden, en hoelang de bewoners die na vandaag opgevangen zullen zijn, effectief op die opvanglocatie kunnen blijven.

In ieder geval lijkt het zo goed als zeker dat niet iedereen na vandaag een opvangplek heeft. Omstreeks 14.30 uur zouden er zo'n 100 à 150 mensen richting een opvangplek gebracht zijn, maar dat betekent dat er nog zeker 100 mensen (sommige bronnen spreken van 200 mensen) buiten op straat wachten op een dak boven hun hoofd.

Op het moment van schrijven zouden er vergaderingen aan de gang zijn tussen de Brusselse autoriteiten en de betrokken instanties (waaronder Samusocial) om te bekijken hoe het nu verder moet.

Vervolg ontruiming Paleizenstraat 48
© JB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni