Deliveroo-koeriers houden eerste staking: 'Restaurants steunen ons'

PSZ
08/01/2018

Een vereniging van Deliveroo-koeriers rijdt deze maandagavond van restaurant naar restaurant met de vraag om geen bestellingen van de maaltijdleverdienst aan te nemen. De 'riders' zijn misnoegd dat ze gedwongen worden om als zelfstandige te werken. "We willen iedereen - koeriers, uitbaters en klanten - betrekken en informeren. Deze nieuwe arbeidsvoorwaarden zijn té onaantrekkelijk."

Volgens de Brusselse koeriers krijgen ze heel wat steun van meerdere restaurants. "Een tiental geeft aan vanavond geen bestellingen van Deliveroo op te nemen. Er is zelfs een restaurant dat bestellingen opneemt, maar ons vertelde dat ze er geen enkele van zal bereiden", klinkt het bij het collectif des coursier-e-s Belgique.

De koeriersvereniging houdt deze avond een ronde langs Brusselse restaurants met de vraag mee te doen aan de boycot. Zelf zouden er meerdere koeriers zich hebben aangemeld als 'aan het werk' maar geen bestellingen leveren. Dat is hun manier van staken. Voor elke 'aangemelde' koerier kan er geen andere koerier inloggen. Het digitale systeem denkt dan dat er voldoende koeriers rondrijden, maar in realiteit rijden er te weinig rond.

De directie vraagt meer tijd, maar de beslissing dat elke koerier zelfstandige moet worden, wordt niet teruggedraaid.

Collectif des coursier-e-s Belgique

Bij Deliveroo klinkt teleurstelling over de actie. "Die is gericht op het verstoren van de service van lokale restaurantuitbaters en ontneemt koeriers die wilden werken de mogelijkheid daartoe." Volgens de directie vormen de manifestanten een 'minderheid' van de aangesloten koeriers. "Het merendeel is wel tevreden", klinkt het.

Aanleiding voor de manifestatie, waaraan naar eigen zeggen "meerdere tientallen" koeriers deelnemen, is het mislopen van een onderhoud tussen koeriers en directie. Die kwamen deze maandagmiddag samen in Brussel om de samenwerking te bespreken. "De directie aanvaardt echter geen enkele van onze eisen", zegt het collectif. "Ze vragen meer tijd, maar de beslissing dat elke koerier zelfstandige moet worden, wordt niet teruggedraaid."

Meer of minder loon

Kern van het ongenoegen is het arbeidsstatuut. Eind oktober 2017 besliste Deliveroo om de samenwerking stop te zetten met de coöperatie Smart. Via die coöperatie waren de koeriers in loondienst. Vanaf 31 januari 2018 zijn alle koeriers gedwongen om het statuut van zelfstandige aan te nemen, waardoor ze een loon per levering zullen krijgen, in plaats van een uurloon.

"We willen iedereen - koeriers, uitbaters en klanten - betrekken bij ons acties en informeren over onze slechte arbeidsvoorwaarden. Die zijn té onaantrekkelijk", aldus de koeriersvereniging. Volgens algemeen Deliveroo-directeur Benelux Mathieu De Lophem winnen de koeriers 'tot 50 procent' aan inkomsten. Volgens de koeriers verliezen ze 'tot 40 procent' van hun huidige inkomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, actua

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni