Brussels Airport is goed voor meer dan 64.000 directe en indirecte jobs, en zorgt voor 5,41 miljard euro aan toegevoegde waarde voor de Belgische economie. Dat blijkt uit een studie van de UAntwerpen en UCLouvain, in opdracht van de luchthaven van Zaventem, waarvan de resultaten maandag zijn voorgesteld.

De studie is gebaseerd op gegevens van 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Brussels Airport droeg toen rechtstreeks 2,3 miljard euro bij aan de Belgische economie, blijkt uit de berekeningen.

Het gaat om alle activiteiten die rechtstreeks op de luchthaven gebaseerd zijn, van luchtvaartmaatschappijen tot hotels en winkels op de site: 357 bedrijven die alles samen goed zijn voor 25.796 jobs.

Daarbovenop komt ook de indirecte impact van de luchthaven, goed voor nog eens 1,62 miljard euro toegevoegde waarde en 19.152 banen. Daarbij keken de onderzoekers naar bedrijven die diensten verlenen op de luchthaven maar er niet gevestigd zijn, zoals taxibedrijven, ondernemingen die restaurants beleveren en firma's die de landingsbanen vernieuwen.

Salarissen

Tot slot nam de studie ook het effect van de salarissen van de directe en indirecte werknemers gelinkt aan de luchthaven onder de loep. Die leveren nog eens 1,48 miljard euro aan toegevoegde waarde en 15.615 jobs op.

Het rapport kwam er op vraag van de luchthaven zelf. Vroeger bracht de Nationale Bank (NBB) de economische impact van de luchthavens jaarlijks in kaart, maar haar laatste rapport dateert van 2017, gebaseerd op cijfers van 2015.

Voor 2015 berekende de NBB voor Brussels Airport een directe en indirecte toegevoegde waarde van 3,42 miljard euro. In 2019 was dat bedrag volgens de nieuwe studie van de UAntwerpen en de UCLouvain - die grotendeels een gelijkaardige methodologie gebruikt - dus toegenomen tot 3,93 miljard euro.

De CEO van Brussels Airport, Arnaud Feist, ziet in de resultaten het bewijs dat de luchthaven een "groeimotor" en "onmisbaar onderdeel van de Belgische economie" is.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni