uber eats ubereats ilot sacré beenhouwersstraat restaurant terras toerist toerisme toeristen

| Uber Eats

Maaltijdbezorgers Uber gaan volgende week staken

© Belga
26/04/2024

Maaltijdbezorgers die werken voor het platform Uber Eats, organiseren dinsdag en woensdag een stakingsactie. Het zwaartepunt ligt in Brussel. Woensdag, 1 mei, staat om 16.30 uur ook een actie gepland voor de Belgische hoofdzetel van Uber in Brussel.

De stakingsactie gaat uit van het Brusselse koerierscollectief La Maison des Livreurs en krijgt de steun van onder meer de christelijke vakbond ACV. De koeriers eisen met name een loonsverhoging van minstens 2 euro per rit en 0,5 euro per afgelegde kilometer. "De vergoedingen zijn niet gestegen sinds 2019, terwijl de inflatie intussen minstens 20 procent was", zeggen de initiatiefnemers.

Daarnaast hekelen ze onder andere nog dat Uber niet in overleg wil treden over het statuut van de maaltijdbezorgers en de laksheid van de overheid op dat vlak, legt Martin Willems van ACV United Freelancers uit. Hoewel het Brusselse arbeidshof eind vorig jaar in een zaak tegen Uber Eats-concurrent Deliveroo oordeelde dat koeriers die maaltijden leveren, als werknemers beschouwd moeten worden, is er nog niets veranderd, luidt het.

Willems verwacht dat "enkele honderden" koeriers zullen deelnemen aan de stakingsacties. "Het zwaartepunt ligt in Brussel, maar er zijn ook contacten met koeriers in Gent, Luik en Antwerpen", zegt hij.

De maaltijdbezorgers hebben tijdens hun actie op 1 mei ook een overleg gevraagd met Uber. Daarop kregen ze volgens Willems nog geen reactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni