5 jaar BRUZZ

Een dag op de BRUZZ-redactie: een blik achter de schermen

Een dag op de BRUZZ-redactie: redactiechef Mathias Declercq op de centrale redactie.© Saskia Vanderstichele

BRUZZ: dat is een nieuwswebsite, een radiozender, een wekelijks stadsmagazine, televisie én de optelsom van onze sociale mediakanalen. Maar vooral: een enthousiaste ploeg van journalisten, eindredacteurs en productiemedewerkers die met een liefdevolle maar kritische blik naar onze stad kijken. Tijd om jullie een blikje achter de schermen van onze redactie in het Flageygebouw te gunnen.

5.15 uur: In de buurt van Anneesens springt een radio aan: ‘Ain’t no sunshine when she’s gone’, zingt Bill Withers. Het is een van de vele klassiekers die muzieksamensteller Sasha tussen middernacht en zes programmeert op BRUZZ radio. Ochtendpresentator Robbe zet zijn eerste tas koffie. De zon is er nog niet. Het vriest nog steeds, het wordt een koude rit op de step naar het Flageyplein.

5.57 uur: Dertig gsm’s in en om Brussel lichten op. In de whatsapp-groep die de redactieleden verbindt, loopt het eerste bericht van de dag binnen: het aantal coronapatiënten in de Brusselse ziekenhuizen is opnieuw gestegen. Iets meer dan een jaar geleden stelde infograficus Peter Dhondt zelf voor om elke ochtend de coronacijfers te verwerken en er de Brusselse cijfers uit te halen. Wie wist toen dat hij dat ruim een jaar later nog steeds elke dag zou doen - ook op feest- en weekenddagen.

6.08 uur: Intussen verschijnen de eerste stukken op de website. Zoals steeds openen we de dag met eigen nieuwsverhalen die redactiechef Mathias de avond ervoor klaarzette. Vandaag is dat een primeur over het gratis openbaar vervoer voor jongeren, aangevuld met langere interviews en reportages uit het magazine. De journalist met vroege dienst vult aan met het dringendste nieuws van de dag.

7 uur: Nieuwsmanager Tessi klapt haar computer open. Kranten worden gescand, de persberichten overlopen. “Wat is er vannacht gebeurd? Wat moet er dringend mee? Wat moeten we later oppikken?” Ah, onze primeur over de ontslagen bij het Stripmuseum is door verschillende kranten overgenomen. Ook het bericht over een ontvoerd meisje is overgenomen. Plots wordt gevloekt aan een ontbijttafel: een andere krant heeft wel bevestiging gekregen van nieuws waar we zelf ook achteraan zaten.

Een dag op de BRUZZ-redactie:Tim Gatzios presenteert het radionieuws
© Saskia Vanderstichele
| Tim leest het radionieuws vanuit zijn appartement in Molenbeek.

7 uur: “Goeiemorgen Brussel. Dit is BRUZZ op 98.8 en dit is Tim Gatzios met het nieuws.” Niet vanop de redactie, maar vanuit zijn eigen kleine radiostudio thuis leest Tim het eerste radionieuws. Met het op en top Brusselse nieuws in het Citynieuws elk halfuur.

8.45 uur: De eerste Teams-afspraak van de dag licht op: een voor een sijpelen de televisiemedewerkers binnen in de digitale vergaderzaal. Zoals altijd met twee punten op de agenda: wat zat er gisteren goed in de uitzending van BRUZZ 24 en - vooral - wat kon er beter? Videomanager Maarten houdt het tempo erin. Het moet vooruitgaan want twintig minuten later wordt iedereen verwacht op de volgende digitale vergadering.

9.10 uur: De belangrijkste vergadering begint iets na negen uur ‘s ochtends. Voor de uitbraak van de gezondheidscrisis verzamelden alle medewerkers rond de centrale desk in het midden van de redactie. Vandaag gebeurt ook dat digitaal. Nieuwsmanager Tessi lijst het Brusselse nieuws en de agendapunten op, de journalisten pitchen hun eigen ideeën om die dag uit te werken. De redactiechef selecteert samen met de eindredacteurs de focus van de dag: de verhalen waar BRUZZ op alle kanalen op wil inzetten. Vandaag: hoe komt het toch dat Brussel lijkt achter te lopen met de vaccinaties? En kloppen die cijfers wel?

Een dag op de BRUZZ-redactie: redactiechef Mathias Declercq op de centrale redactie
© Saskia Vanderstichele
| De redactie in het Flageygebouw oogt behoorlijk leeg door de coronatijden.

9.30 uur: Twintig minuten later zijn de lijnen uitgezet, de meeste medewerkers weten wat van hen verwacht wordt vandaag. Er rest nog één belangrijke beslissing: wat wordt onze focus? Die knoop hakken de redactiechef en de eindredacteurs door. Maar wat gaat er nog mee in video, wat op radio en welke onderwerpen verdienen extra duiding in het magazine?

10.15 uur: Al meer dan een jaar wordt het magazine vanop afstand gemaakt. Lay-outers Ruth en Heleen wonen op fietsafstand van elkaar, maar het is maanden geleden dat ze nog fysiek aan één tafel zaten. Daarom is er elke dag een korte meeting over het magazine met eindredactie, lay-out en hoofdredactie. Vandaag moet er geschoven worden met een stuk om plaats te maken voor urgent nieuws: vanavond komen ondanks de coronamaatregelen honderden jongeren samen in Ter Kamerenbos voor het nepfestival La Boum. De voorlopige cover gaat de virtuele vuilnisbak in: dit wordt ongetwijfeld het onderwerp van de week.

Een dag op de BRUZZ-redactie: eindredacteur Karen De Becker
© Saskia Vanderstichele
| Karen zorgt van thuis uit voor de laatste check van het magazine.

11 uur: Intussen komt Bram Van de Velde stilaan onder stoom. In Whatzz Up brengt hij tussen 12 en 14 uur een overzicht van wat er in de stad gebeurt. Journalist Kris Hendrickx komt meer vertellen over zijn artikel in het magazine, straks volgt een telefoontje met UZ-directeur Marc Noppen, en Saïd staat in de nieuwe LEGO-winkel die net is geopend in de Nieuwstraat.

12 uur: Het social-team heeft de planning voor de week afgeklopt. De foto’s die voor het magazine gemaakt worden zijn voer voor Instagram, de nieuwe reeks ‘Het Laatste Jaar’ van Zohra zit kort op de huid van de Brusselse jongeren en Luana gaat opnieuw met een vraag van de Brusselaar aan de slag in Big City.

Een dag op de BRUZZ-redactie: Luana Difficile in de radiostudio van BRUZZ
© Saskia Vanderstichele
| Luana Difficile ken je als gezicht van Big City, maar presenteert ook in de radiostudio van BRUZZ.

12.30 uur: Ook de cameraploeg is terug van een eerste opdracht. Er is net tijd voor een broodje. Want terwijl de eerste journalist de montage induikt, staat de volgende al met zijn microfoon in de hand klaar om te vertrekken.

15 uur: Terwijl de eerste videoreportages online verschijnen, maakt Gunnar zich klaar om aan zijn radioprogramma Downtown te beginnen. Hij scant nog snel de site: is er nog nieuws waaraan hij aandacht moet schenken? Moet hij niet alles nog omgooien? Alles kan mee, want volgens Gunnar zijn er geen onderwerpen ongeschikt voor radio. Alles hangt af van de invalshoek.

Een dag op de BRUZZ-redactie: Roan Van Eyck in de TV-studio voor BRUZZ 24
© Saskia Vanderstichele
| Een dag op de BRUZZ-redactie: Roan Van Eyck in de TV-studio voor BRUZZ 24.

17.55 uur: Roan is vandaag eindredacteur van BRUZZ 24 en snelt de hele tijd van zijn computer naar de montagecellen en terug. Hij staat net op tijd klaar in de tv-studio om 18 uur: “Dit is BRUZZ 24. Uw dagelijkse overzicht van nieuws, achtergrondverhalen en cultuur uit Brussel.” De generiek loopt. En Roan geeft door: “We gaan live naar An die in de stad staat.”

18 uur: In de radiostudio sluit Gunnar Downtown af en geeft hij het stokje door aan Gailor. Die heeft weer heel wat coole tracks mee voor ICE en maakt zo de brug naar de avondprogrammatie. Remzi staat al klaar om de vele collectieven en dj’s zoals Lowup, Onda Sonora, Lowkey, Rebel Up en Supafly te ontvangen voor hun sets.

Een dag op de BRUZZ-redactie: Remzi en Gailor in de radiostudio
© Saskia Vanderstichele
| Remzi en Gailor zorgen 's avonds voor de coolste tracks op BRUZZ-radio.

21 uur: Terwijl de nieuwsdag er stilaan opzit, wordt elke maandagavond de laatste hand gelegd aan het BRUZZ-magazine. Denk aan de finishing touches voor de cover, de laatste vertalingen van de cultuurstukken en een ultieme check door eindredacteur Karen. De laptops klappen pas toe wanneer het magazine bij de drukker ligt én in de mailbox van de hele redactie zit. Opnieuw munitie voor een week vol eigen, Brussels nieuws.

5 jaar BRUZZ

Op 20 april 2021 blaast BRUZZ vijf kaarsjes uit. Op deze mooie verjaardag blikken we terug én vooruit op alle BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?