BRUZZ

| Jongeren op een school in Koekelberg hebben een politiek debat voorbereid.

Eenvoudig Nederlands

1 miljoen jongeren gaan voor het eerst stemmen op 9 juni

FH, JP
© BRUZZ
30/05/2024

Op 9 juni zijn de verkiezingen voor Europa, België en het Brussels Gewest. Naar schatting gaan 1 miljoen jongeren tussen 16 en 23 jaar voor het eerst stemmen. We gaan daarom naar Koekelberg, waar leerlingen een politiek debat hebben voorbereid.

Op 9 juni zijn er een vier verkiezingen tegelijk: voor Europa, België, Vlaanderen en voor het Brussels Gewest. Brussel heeft namelijk een eigen regering, net als Vlaanderen en Wallonië. Alleen de verkiezingen voor de gemeenteraad zijn op een ander moment: in oktober dit jaar.

Jongeren vanaf 16 jaar en ouder mogen voor het eerst stemmen in Europa. Jongeren vanaf 18 jaar mogen stemmen voor de verkiezingen van Vlaanderen, België en het Brussels Gewest. Alles samen zijn er ongeveer 1 miljoen jongeren die voor het eerst gaan stemmen in België.

Lees verder onder de video.

Bekijk hier de reportage over het politieke debat op school - met ondertitels in het Nederlands, Frans of Engels.

Politiek debat

We bezoeken een school in Koekelberg. Deze school heeft een groot debat georganiseerd met de belangrijke politieke partijen in Brussel die Nederlandstalig zijn. De politici hebben heel snel gereageerd op de uitnodiging van de school. Binnen 72 uur zeiden ze ‘ja’.

"Deze generatie stemt anders dan hun ouders," zegt de lerares. Volgens haar willen politici daarom graag meedoen aan het debat om zo jongeren te overtuigen van hun ideeën. De school verwacht dat meer dan 200 mensen het debat zullen bezoeken.

De leerlingen van de school in Koekelberg hebben meerdere weken hard gewerkt aan de voorbereiding. Ze hebben veel vragen aan de politici. Soms zeggen politici namelijk dat ze Vlaanderen onafhankelijk willen maken van België. Eén van de leerlingen wil daarom weten wat de sprekers ervan vinden als België zou splitsen.

De leerlingen weten nog niet op wie ze gaan stemmen en beslissen pas na het debat: "Het wordt spannend."

Welke partijen zijn er in Brussel?

Dit zijn de partijen die in het schooldebat zijn uitgenodigd:

N-VA: Vlaams-conservatief
Vooruit.brussels: socialistisch
CD&V: christendemocratisch
Vlaams Belang: radicaal-rechts
Groen: milieu
PVDA: radicaal-links
Open VLD: liberaal

  • Bekijk hier het volledige overzicht van de partijen waar je op kunt stemmen in Brussel.

  • Wil je meer weten over jongeren en politiek? Luister dan ook naar de serie ‘De eerste stem’ van BRUZZ. We praten daarin met nog meer jongeren die voor het eerst gaan stemmen.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni